Skip to content
Internațional

Numărul de migranţi în insulele elene, cel mai ridicat după 2016

kissfm.ro

Peste 26.000 de migranţi se află în insulele greceşti din Marea Egee, cel mai mare număr după acordul din 2016 UE-Turcia de reducere a fluxului de refugiaţi în Europa, a declarat marţi Ministerul Apărării Civile din Atena, relatează DPA, citată de Agerpres.

Numărul de persoane care ajung în insule din Turcia aproape s-a dublat din aprilie, când era în jur de 14.000, a precizat ministerul.

Rata de sosiri a crescut brusc în ultimele două luni.

Doar marţi, aproximativ 200 de migranţi au ajuns în insulele Chios, Kos şi Lesbos, în timp ce alţi 43 au sosit din Turcia în oraşul de coastă Alexandropoulis, potrivit gărzii de coastă elene.

În virtutea unui acord UE-Turcia din 2016, Grecia îi ţine pe noii veniţi în insulele sale pentru a le prelucra cererile de azil. Unii sunt lăsaţi în UE, în timp ce restul se întorc în Turcia. Acordul a redus fluxul de oameni, în timp ce peste 1 milion de persoane au trecut prin ruta balcanică în 2015-16.

Cu toate acestea, din cauza deficitului de personal şi a finanţării, procesarea solicitărilor de azil a fost mult depăşită de aflux, care a condus apoi la o supraaglomerare dramatică în insule, unde tabere au fost construite pentru doar 6.000 de persoane.

Noul guvern conservator grec, instalat în iulie, a promis că va accelera procesarea cererilor de azil şi va relaxa presiunea asupra insulelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *