Skip to content
Puterea Știrilor Video

Numărul de teste pozitive nu coincide cu numărul real de persoane contaminate, susține un fost ministru al Sănătății: E un calcul simplu

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

De la începutul crizei de Covid-19, au fost multe voci care au spus că în România se fac prea puține teste, raportat la celelalte țări din Europa. Invitat la „Puterea Știrilor”, senatorul PSD Florian Bodog a explicat ce înseamnă acest lucru și care sunt efectele testării slabe a populației, precum și dacă numărul de teste făcute este echivalentul numărului de persoane testate.

Dacă facem un calcul simplu, o persoană care este contaminată este testată minim de două ori, pe o perioadă de două săptămâni, dacă testul este din nou pozitiv este testată din nou peste o anumită perioadă de timp, dacă testul este negativ este testată din nou, pentru că doar la două teste negative este externată. Vom vedea că numărul de persoane testate, de subiecți unici testați, scade semnificativ. Să spunem că nu la o treime, dar eu cred că undeva la sub două treimi este numărul real din numărul total de teste efectuate în momentul de față, care și acum așa cum ați văzut, nu se cunoaște cu exactitate.

Pe data de 22 iunie, ministrul Sănătății spune că a făcut 310.000, după care la moțiune a spus că sunt 340.000, ori eu nu am văzut că să se facă de la o zi la alta 30.000 de teste. Ori nu se dorește să se spună public acest număr, ori chiar nu se cunoaște, ori nu știu, eu cred că nu există nicio justificare, pentru că fiecare județ raportează și nu sunt teste de ordinul milioanelor ca să nu le putem cuantifica, eu cred că nu se dorește să se spună câte persoane s-au testat”, a declarat fostul ministru al sănătății, Florian Bodog.

Întrebat de capacitatea de procesare a testelor de coronavirus în România, senatorul PSD a declarat:

„În momentul de față, conform autorităților, capacitatea de procesare este de 17.000 de teste pe zi și, din câte știu eu, există  aparate care stau, care nu sunt folosite la întreaga lor capacitate, sub scuza că nu există personal sau că nu există teste. Problema cu personalul este o problemă falsă, pentru că orice personal de laborator și vorbesc aici despre colegii mei, medici de laborator, sau asistente de laborator, sau biologii care lucrează în laborator, pot în urma unui training destul de scurt să efectueze aceste analize, mai ales dacă analizorul este automat”, a spus Florian Bodog, la „Puterea Știrilor”.

Statisticile sunt însă o expresie a capacității de testare a fiecărei țări, iar la acest capitol, România nu stă bine: avem deficit de dispozitive medicale și mai ales de personal specializat în prelucrarea și interpretarea datelor. Cu toate acestea, de ce nu se testează mai mult?

„Nu am nicio explicație, cred că întrebarea asta trebuie să o adresăm guvernanților. Nu am nici o explicație nici pentru faptul că s-a blocat testarea începută în București, care după părerea mea ar fi adus o lumină reală asupra modului în care evoluează boala în București, pentru că am putea să facem pe urmă paralele între ceea ce se întâmplă în București și ceea ce se întâmplă în țară, cu toate că aici este un cu totul alt tipic. Însă am fi putut vedea, de fapt, care este transmitere comunitară, pentru că în momentul de față suntem în fața unei noi etape în transmiterea acestei boli și anume transmitere comunitară. Până acum boala a venit din import, să nu ascundem acest lucru, iar în acest moment se transmite comunitar”, a conchis senatorul PSD Florian Bodog, la „Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *