Skip to content
Societate

Numărul focarelor de pestă porcină a fost redus la 528

Inquam Photos / Octav Ganea

Numărul focarelor de pestă porcină africană s-a redus la 528, de la 532 săptămâna trecută, iar în prezent PPA evoluează în 237 de localităţi (faţă de 241 anterior) din 25 de judeţe din România, informează marţi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, 5 focare de PPA sunt în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A.

În 11 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Cele mai multe focare active de PPA se înregistrează în judeţele Teleorman (203 focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi), Olt (70 de focare şi 11 cazuri la misteţi) şi Giurgiu (66 de focare şi 306 de cazuri la mistreţi).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 596.838 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.210 de cazuri la mistreţi. Au fost stinse 2.514 focare.

Până la data de 3 martie, au fost despăgubiţi 14.955 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 405 milioane de lei, scrie agerpres.ro.

Pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, astfel că ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea unor măsuri. Astfel, veterinarii recomandă să nu se intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care s-a umblat pe stradă; este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşterea porcilor să fie făcută doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici.

De asemenea, animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează ANSVSA.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că nu va fi interzisă creşterea porcului în gospodăriile populaţiei, însă fermierii vor trebui respecte nişte reguli minime de biosecuritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *