Numărul pensionarilor nemulțumiți de deciziile de recalculare a pensiilor crește

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pensiile sub 3000 de lei nu vor mai fi impozitate, a anunțat ministrul Muncii. Simona Bucura Oprescu a precizat că decizia ar urma se aplice de la 1 octombrie. Și premierul Marcel Ciolacu a confirmat creșterea pragului pentru impozitarea pensiilor. Totul, după ce luni declarase că aşteapta mai întâi o analiză de la Ministerul de Finanţe.

Numărul pensionarilor nemulțumiți de deciziile de recalculare a pensiilor crește în fiecare zi. Soții Petrea s-au pensionat în 2009, după mai bine de 30 de ani de muncă în industria siderurgică. Mirică Petrea: După noua recalculare, soția a pierdut, eu am luat puțin, vreo 400 de lei. Soția a pierdut 1200 de lei. Și alți pensionari se plâng de venituri mai mici. Revoltați de situație, mai mulți pensionari i-au cerut explicații șefului Casei de Pensii, aflat într-o vizită la Galați.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii: ”Avem aproape 12.000 de cereri care ni s -au adresat în această perioadă, din care 1090 de decizii au făcut obiectul revizuirii. Între timp, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu o altă veste pentru pensionari: începând cu 1 octombrie, nicio pensie din sistemul public sub 3000 nu va mai fi impozitată. Ministrul Muncii a făcut acest anunț la doar câteva ore după ce șeful său din guvern și partid, Marcel Ciolacu, declarase că așteaptă o simulare de impact de la Finanțe în privința pragului pentru impozitarea pensiilor. Asta, în contextul în care legea în vigoare prevede că sumele care depășesc 2000 de lei se impozitează cu 10 la sută pentru ceea ce trece peste acest nivel”.

Premierul nu a mai așteptat însă analiza lui Marcel Boloș și a confirmat că decizia e ca și luată. Încă de anul trecut, liberalii au depus în Parlament un proiect de lege care prevede majorarea pragului pentru neimpozitarea pensiilor de la 2000 la 3000 de lei. Proiectul a ajuns în Camera Deputaților, care este decizională. Iar parlamentarii PNL spun că, în aceste condiții, demersul guvernului nu se mai justifică. Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL: Cerem PSD ca săptămâna viitoare să votăm împreună acest proiect. Este soluția constituțională și cea mai rapidă. Experții în sistemul de pensii susțin că noua lege îi dezavantajează și pe viitorii pensionari, care s-ar putea alege cu venituri mai mici pe baza noii formule de calcul.

Dorina Barcari, expert pensii și salarizare: ”Calculele care se vor face, pe noua lege , pentru cei care se vor pensiona, vor da rezultate diminuate viz a viz de cei care s-au pensionat pe 263. Cei care doresc să afle cât au cotizat pentru pensie , pot intra pe acest site-ul Casei naționale de Pensii, își pot crea un cont online. Odată cu introducerea datelor personale, pot afla câte puncte au strâns în fiecare an de activitate. În ceea ce privește pensiile în plată, guvernanții dau asigurări în scris că niciuna nu scade în urma recalculării și au pregătit deja notificările pe care le vor trimite fiecărui pensionar, prin poștă”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: