Numărul românilor plecați în lume a crescut de cinci ori în ultimii 35 de ani

Sursa foto: shutterstock

România este campion regional la migrația externă, depășind toate țările din jur, potrivit datelor Diviziei pentru Populație a ONU. Suntem inclusiv deasupra Palestinei ca număr (4,58 milioane de români plecați în lume față de 4,2 milioane de palestinieni). Ca procent din total populație ne apropiem de 20%, cel mai mare din regiune.

„Dacă la nivelul anului 2007 aveam în mare parte o populație foarte tânără care emigra- cu vârsta medie de 29 de ani- acum se pleacă din țară la o vârstă medie de 34 de ani”, a spus președintele INS Tudorel Andrei, la conferința „Sănătatea familiei și natalitatea”, desfășurată la Academia Română. E drept, a crescut și vârsta medie a populației în general, a mai explicat Andrei.

Țara noastră ocupă locul 17 la nivel global, cu peste 5.7 milioane de români care au ales să lucreze și să se stabilească în străinătate. Raportul dintre numărul emigranților români și cel al imigranților străini care s-au stabilit în România este de 6 la 1, potrivit Organizației Mondiale pentru Migrație.

În același timp, România importă în ultimii ani din ce în ce mai multă forță de muncă, în special din Asia. Doar în București și județul Ilfov anul trecut lucrau circa 30 de mii de persoane venite din Asia, cei mai mulți din Turcia, Nepal, Sri Lanka, China, India sau Bangladesh, conform datelor oficiale ale Inspectoratului General pentru Imigrări. Majoritatea activează în domenii precum construcții, HoReCa, transporturi sau retail.

Datele oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe arată că cei mai mulți români plecați în lume sunt stabiliți în țări precum Italia, Spania, Marea Britanie sau Germania și lucrează preponderent în domenii precum agricultură, vânzări, construcții, sistemul medical sau IT . Printre motivele principale ale exodului românilor se numără nivelul mai crescut de remunerație în alte țări, sistemele de sănătate¬¬ performante, infrastructura educațională dezvoltată, mentalitate sau condițiile climatice mai favorabile.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: