Numărul trecerilor clandestine detectate la frontierele UE, în scădere cu 42% în primele nouă luni

Sursa foto: Pexels

Numărul pasagerilor clandestini detectaţi la frontierele Uniunii Europene a scăzut cu 42% în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, a anunţat marţi Agenţia europeană pentru frontiere şi garda de coastă (Frontex), potrivit AFP.

Scăderile cele mai semnificative au fost înregistrate pe rutele Balcanilor Occidentali (-79%) şi Mediteranei Centrale (-64%).

În ceea ce priveşte trecerile clandestine dinspre Africa de Vest, acestea s-au dublat, iar cele peste frontiera orientală a Uniunii Europene au sporit cu 192% faţă de primele trei trimestre din 2023.

Cea mai mare parte a trecerilor ilegale de migranţi sau refugiaţi detectate de Frontex au avut loc în Marea Mediterană şi în Canalul Mânecii, către Marea Britanie.

În perioada ianuarie-septembrie, au existat 47.710 treceri ilegale înregistrate în Mediterana Centrală, în special via Italia, 45.610 în Mediterana Orientală via Turcia sau Grecia şi 11.483 în Mediterana Occidentală către Spania.

În Canalul Mânecii, numărul trecerilor detectate s-a ridicat la 47.514 în perioada ianuarie-septembrie (+2% comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut).

Trecerile clandestine detectate cu provenienţă Africa de Vest au ajuns la 30.616.

Pe ruta Balcanilor Occidentali, via Bulgaria, România, Ungaria sau Croaţia, Frontex a recenzat 16.698 de treceri ilegale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: