Skip to content
Politică

Nume grele din Senat se solidarizează cu trustul Intact. Cine vrea moțiune de cenzură

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a luat apărarea Antenei 3 de la tribuna camerei parlamentare superioare.

Astfel, al doilea om în stat a luat cuvântul, marţi dimineaţă, vorbind, la nivel general, despre încălcarea libertăţii presei și avertizând, totodată, că acţiunea ANAF de luni împotriva sediilor celor cinci televiziuni ale trustului Intact reprezintă „un grav atentat la adresa presei libere”.

Citește și: Acţiune fără precedent în politica românească. Tăriceanu ia apărarea Antenei 3 de la tribuna Senatului

În acest context, președintele Senatului a propus chemarea premierului Dacian Cioloș în fața parlamentarilor.

Astfel, social-democratul Mihai Fifor a declarat că pesediștii vor vota propunerea lui Tăriceanu.

„Am sa fiu cat se poate de concis. Ce s-a intamplat ieri nu reprezinta altceva decat un abuz. Modul in care Guvernul intelege sa isi faca datoria inseamna ca se indreapta rapid catre un derapaj. Am sa discut despre incalcarea unui principiu – nu pot sa va spun decat ca PSD nu poate asista nepasator la ce s-a intamplat ieri si la aceasta tentativa de suprimare a libertatii. Vom vota pentru aceasta propunere (n.r. – propunerea presedintelui Senatului)”, a declarat social-democratul Mihai Fifor.

De acord au fost și membrii UDMR.

„Nu putem fi banuiti ca am iubi Antena 3. Nu putem fi acuzati ca suntem partizani ca am sustine o cauza. Exista diferite opinii care nu ne plac, care sunt raspicat spuse fara a fi sustinute de probe despre anumite lucruri care ne privesc. In conceptia noastra, democratia inseamna sa asiguram dreptul de a spune, de a expune parerile celor care contravin. Consideram ca e un precedent periculor in a introduce pe cale administrative o masura care in consecinta inseamna suprimarea dreptului de expunere a unor opinii media in tara noastra. Credem ca institutiile statului si ANAF ar trebui sa lucreze nu numai intr-o anumita directive, credem ca sunt si alte situatii ale unor trusturi media care au niste cadente de mult uitate catre stat, de aceea consideram ca inseamna si o masura discriminatorie intr-o anumita directie. Masurile luate ieri nu sunt binevenite, nu servesc democratia. (…) Suntem solidari cu cele cerute de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu”, Attila Veresy, din partea UDMR.

Totodată, Haralambie Vochițoiu a subliniat faptul că progresul României nu poate exista fără presa liberă.

„Eu zic ca precedentul s-a creat atunci cand OTV a fost inchis. Atunci o parte a populatiei a reactionat, o parte nu, acum urmeaza altii. Daca nici acum nu vom lua o pozitie vor urma si altii, altii. Nu vom cere incalcarea legilor romanesti. Nu vom fi partizanii celor care au luat banii pensionarilor. Dar dreptul la exprimare UNPR il va apara intotdeauna. Nu poate exista progresul Romaniei fara presa libera”, a subliniat Haralambie Vochițoiu, din partea UNPR.

Nu în ultimul rând, Cristiana Anghel a vorbit în numele ALDE, precizând că va cere o moțiune de cenzuă pentru a trimite Guvernul tehnocraților la Bruxelles.

„Am cerut deja public, am spus ca va voi propune astazi o motiune de cenzura prin care sa trimitem acest Guvern la Bruxelles pentru ca nu e romanesc. Oricum totul e pe banii nostril. Ceea ce se intampla in Romania e distrugerea pas cu pas…”, a declarat Cristiana Anghel, din partea ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *