Skip to content
Politică

Nume surpriză pe lista PSD pentru București. Cine ocupă pozițiile eligibile la parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Partidul Social Democrat (PSD) se pregătește de alegerile parlamentare. Conducerea partidului mizează la București pentru cel puțin 12 poziții de parlamentari: 4 pentru Senat și 8 pentru Camera Deputaților. În aceste zile se duc lupte intense în partid pentru cei care speră să obțină un loc eligibil pe listă, chiar dacă în trecut au făcut parte din echipa Liviu Dragnea.

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că, alături de Gabriela Firea, pe listele partidului la parlamentare se regăsesc și foștii primari de la sectoarele 1 și 5, Dan Tudorache și Daniel Florea, precum și avocatul Gheorghe Piperea. Discuții sunt și în privința lui Alexandru Rafila, pe care PSD l-a ofertat să deschidă lista PSD la București pentru Camera Deputaților.

" "
" "

De cealaltă parte, nume precum Ecaterina Andronescu și Șerban Nicolae, cunoscut ca unul dintre artizanii celor mai nocive modificări ale legilor din domeniul juridic, ar fi rămas pe dinfara listei PSD.

Totodată, printre cei care vor prinde un loc în Parlament, potrivit calculelor PSD, se numără Florin Manole, Carmen Mihălcescu, Diana Tușa, Giorgian Pop, Robert Cazanciuc și Mihnea Costoiu.

Ce criterii trebui să îndeplinească viitorii parlamentari

Actualii parlamentari care își mai doresc un mandat trebuie să demonstreze că au avut o bună activitate legislativă: propuneri de legi, luări de cuvânt sau activitate în comisiile permanente. Alte criterii de care vor ține cont social democrații când vor alcătui lista de parlamentari sunt aparițiile în presă, activitatea pe site-ul personal sau pe blog, asocieri cu diverse subiecte, teme și politici, sau conduita profesională. Totodată, candidații PSD care se vor regăsi pe listele partidului la alegerile parlamentare vor fi selectați pe baza unei „matrice de selecție”.

„Acest instrument propune generarea unui scor de ierarhizare a candidaturilor, în funcție de valoarea fiecărei variabile analizate”, se arată în documentul redactat de Vasile Dâncu.

Matricea de selecție va fi alcătuită din datele care alcătuiesc profilul fiecărui candidat. Cu citate din John Ishiyama, Dâncu încearcă să își convingă colegii să realizeze un proces riguros de selecție.

„Astfel, fiecare candidat primește un scor, pe scala lui Ishiyama (2000): Politicieni notabili (1), Profesioniști/ experți (2), Clasă medie/ muncitori (3), Activiști politici (4), Parlamentari activi (1)”, se arată în document. Nu în ultimul rând, unul dintre criteriile menționate în documentul Consiliului Național este cel al integrității. Asfel, pe lista PSD nu are trebui să se regăsească un candidat care are „condamnări, dosare penale sau situatii de incompatibilitate”.

CITIȚI ȘI: Ciolacu scapă de oamenii lui Dragnea: cine nu se va mai regăsi pe lista partidului la parlamentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *