Skip to content
Politică

Numele demnitarilor plasați în CA-urile companiilor de stat, ținute la secret de premierul Cîțu. „Mutarea” făcută în urmă cu câteva zile

Inquam Photos / George Călin

Guvernul Cîțu nu publică numele demnitarilor plasați în CA-urile companiilor de stat: memorandumurile în care se acordă aceste dispense nu mai sunt transmise presei sau publicate pe site-ul Guvernului.

Potrivit legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice, în mod excepţional, Guvernul României poate aproba participarea persoanelor care deţin funcţia de secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora, ca reprezentanţi ai statului în Adunarea Generală a Acţionarilor ori ca membri în Consiliul de Administraţie al regiilor autonome, companiilor sau societăţilor comerciale, inclusiv băncile sau instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, de interes strategic sau în cazul în care un interes public impune aceasta.

Unele guverne, inclusiv Cioloș și Orban, au publicat unele memorandumuri prin care se acordau asemenea dispense. Potrivit unor surse politice citate de Newsweek, guvernul Cîțu a aprobat numeroase astfel de memorandumuri dar – fără a le secretiza – nu le-a transmis presei.

De exemplu, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 28 iulie s-a aflat și un memorandum inițiat de secretarul general al Executivului, Tiberiu Gorun, avizat de Dan Barna, prin care se propunea ca secretarul de stat Elena Tudose să fie numit membru provizoriu în CA-ul OPCOM.

OPCOM este o filială a transportatorului național de electricitate, Transelectrica, care are rolul de administrator al pieței de energie electrică. Transelectrica este direct subordonată Secretariatului General al Guvernului.

Tudose a fost șefa de cabinet a lui Barna, până în 2020, când acesta a adus-o la Guvern, secretar de stat în aparatul unui vicepremier care are atribuții vagi. Barna mai are doi consilieri de stat, cu rang de secretar de stat. Vicepremierul Kelemen Hunor are doi secretari de stat și doi consilieri de stat, deși nici atribuțiile liderului UDMR nu sunt clare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *