Numele mamelor lesbiene, şterse de pe certificatele de naştere ale copiilor. Unde se întâmplă asta

mame lesbiene
Sursa foto: Aiden Craver on Unsplash

Oraşul Padova, din nordul Italiei, a început să elimine numele mamelor lesbiene non-biologice din certificatele de naştere ale copiilor lor, în conformitate cu noua legislaţie adoptată de guvernul „familia tradiţională pe primul loc” al premierului Giorgia Meloni, relatează CNN.

Aceste certificate de naştere aparţin unui număr de 33 de copii ai unor femei italiene care au fost supuse proceudrii de inseminare artificială în străinătate şi apoi şi-au înregistrat copiii în 2017, în mandatul de primar al lui Sergio Giordani, de centru-stânga.

Procuratura din Padova a confirmat pentru CNN că, până joi, 27 de mame au fost eliminate din 27 de certificate de naştere, notează ziare.com.

Giordani a venit la putere promiţând că va elimina denumirile tradiţionale de „mamă” şi „tată” de pe certificatele de naştere, dar acest lucru a fost anulat când guvernul lui Meloni a dispus ca autorităţile locale să nu mai înregistreze copiii părinţilor de acelaşi sex cu numele ambilor părinţi.

Măsura înseamnă că doar părintele biologic al unui copil poate fi trecut pe un certificat de naştere.

Maternitatea surogat este ilegală în Italia, iar căsătoria homosexuală nu a fost legalizată. Deoarece relaţiile între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute în lege, părintele nebiologic trebuie să iniţieze o procedură specială pentru adoptarea legală a copilului.

Măsura împiedică, de asemenea, bărbaţii implicaţi într-o relație homosexuală să înregistreze naşterea copilului lor cu numele ambilor taţi. În schimb, trebuie să aleagă care dintre ei va fi părintele legal.

„Nu există nicio discriminare faţă de copii”, a declarat ministrul Familiei Eugenia Roccella în Parlament, când a prezentat proiectul de lege în iunie, explicând că copiii cuplurilor homosexuale vor avea acces la servicii şcolare şi medicale la fel ca aceia care au un singur părinte în viaţă.

Efectul măsurii este acela că limitează anumite drepturi pentru părintele neînregistrat şi impune ca acesta să aibă aprobare pentru a îndeplini sarcinile de zi cu zi în familie, cum ar fi preluarea copilului de la şcoală sau folosirea serviciilor publice în beneficiul lor.

Filiala locală a LGBT Rainbow Family Association a lansat un protest oficial.

„Aceste certificate de naştere nu au încălcat nicio lege de când au fost instituite, pe fondul unui vid legislativ, ceea ce îi lasă acum pe copiii noştri cu un statut incert”, a transmis grupul într-un comunicat când primele certificate au fost anulate, în iunie.

„Cerem ca copiii noştri să nu fie altceva decât cetăţeni, pe deplin protejaţi şi ca familiile noastre să nu fie distruse de voinţa politică a guvernului de a impune un singur model de familie”, au mai transmis reprezentanţii asociaţiei.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: