Skip to content
Opinii & Analize

Numele premierului nu este important, ci programul său pentru salvarea economiei după pandemia coronavirus

Numele premierului este mai puțin important pentru următorii ani, ținând cont te pandemia coronavirus și impactul asupra economiei. Ar trebui să fim atenți la programele de guvernare, unde am remarcat că niciun partid nu ține cont de efectele pandemiei asupra economiei. Partidele se comportă de parcă nu s-a întâmplat nimic și economia va continua în parametrii deja cunoscuți.

Niciun partid politic nu are măsuri pentru reducerea deficitului sau a datoriilor externe. Doar în 2020, datoria publică a României a crescut de la 35% la aproape 45%, sau va depăși acest prag, rămâne de văzut câte împrumuturi a mai făcut Florin Cîțu în ultimele 3 luni din an. Vom afla foarte curând. În condiții normale, oricum deficitul țării era la 4-5%, acum va fi aproape de 10%.

Toate partidele au spus în campania electorală că în 2021 vor fi creșteri, investiții și economia va zbura efectiv. După alegeri, trebuie să vină cu picioarele pe pământ și să se gândească la soluții. Estimările pozitive pe care le fac diferite instituții au la bază banii pe care guvernele îi pompează în economie, prin ajutoare de stat către companii. Ce se va întâmpla că guvernele nu vor mai face asta, nu ne spune nimeni. În afară de marile corporații, mai ales cele din domeniul IT, toate celelalte au suferit pierderi, iar IMM-urile sunt aproape distruse, mai ales în Vestul Europei.

Germania va intra în lockdown general, ceea ce îi va afecta economia. Franța se confruntă cu 3 crize în același timp: sanitară, socială și politică. Deutsche Bank a anunțat că în 2021 vor fi riscuri majore care pot afecta economia, în funcție de cum evoluează pandemia și cum răspunde piața financiară la măsurile adoptate de băncile centrale. Italia are numeroase probleme, cu și fără pandemie, iar dacă nu repornește motoarele industriei și nu reușește să aibă creștere, atunci toată zona Euro va avea de pierdut. Recovery Fund, despre care vorbim azi, are marele obiectiv de a salva economia italiană.

Într-o perioadă plină de incertitudine, Guvernul României nu are un plan economic, iar viitorul premier trebuie să propună așa ceva și să treacă la reduceri de cheltuieli. Concedierile sau tăierile de salarii nu sunt o soluție, ci agravează criză, însă cu siguranță se poate umbla la reducerea numeroaselor bonusuri inutile, la reducerea bugetelor unor instituții și companii care nu produc nimic, la anularea unor proiecte scumpe etc.

Și în 2008, Guvernul României spunea că traversăm cea mai bună perioadă economică, iar la scurt timp a început declinul și un an mai târziu România era deja în plină criză. Pentru că nu au fost capabili să reducă cheltuielile inutile, au trecut la concedieri și tăieri de salarii și pensii. Dacă repetăm aceeași greșeală, vor fi consecințe atât economice, dar și sociale și politice.

Florin Cîțu, cel care se visează premier, deja a anunțat că în 2021 vom avea o „explozie a creșterii economice”. E foarte posibil, dar exploziile lasă întotdeauna un dezastru în urmă. Florin Cîțu și-a pierdut de mult timp credibilitatea de când spunea că deficitul va fi la circa 6%, însă ulterior a fost nevoit să recunoască un deficit de aproape 10%. Și-a pierdut credibilitatea prin toate împrumuturile luate în ultimul an. România trăiește acum din împrumuturi și în 2021 ne vom da seama de asta. Spre deosebire de Italia sau Franța, România nu are resurse financiare pentru a supraviețui cu motoarele economiei reduse și nici românii nu au resurse în conturi pentru a trece peste un astfel de moment.

În 2020, Guvernul nu și-a asumat niciun proiect pentru reducerea evaziunii fiscale, pentru a crește încasările statului sau pentru a colecta bani de la cetățenii privilegiați (cei cu pensii speciale sau cei scutiți de la plata impozitului). Nu avem un plan nici pentru noi taxe, mai ales în privința poluării. Deși România are numeroase probleme cu poluarea, Guvernul nu adoptă nicio măsură care ar putea să aducă bani la bugetul statului. Fără reforme importante, România nu va primi banii europeni.

În concluzie, în loc să se certe pe funcții, mai bine cele trei partide care vor să guverneze țara ar trebui să ne spună ce plan au pentru economie în 2021. În funcție de acest plan depind toate investițiile în sănătate, digitalizare și așa mai departe. Iar protejarea mediului trebuie să fie unul dintre principalele trei obiective, într-o perioadă în care UE va investi în țările care se adaptează cel mai repede la această schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *