Skip to content
Politică

Numirea lui Ilie Sârbu la Curtea de Conturi ar putea fi contestată la CCR

După ce Ilie Sârbu a fost numit în funcția de consilier la Curtea de Conturi, specialiștii din domeniu au constatat că nu respectă condițiile legale, care prevăd o vechime de minim zece ani în specialitatea studiilor absolvite.

Adreea Paul, prim-vicepreședinte PNL, a declarat că intenționează să depună o contestație la Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la cele două numiri aprobate miercuri în Plenul Parlamentului (n. r. Ilie Sârbu la Curtea de Conturi și Gabriela Boca la ASF), transmite hotnews.ro.

" "
" "

„Lucram in prezent cu juristii pentru a face o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la cele doua numiri aprobate azi in Plenul Parlamentului. (n.a Ilie Sarbu la Curtea de Conturi si Gabriela Boca la ASF). In ambele cazuri, lipsa experientei necesare este argumentul pe care il vom folosi. Sesizarea Curtii Constitutionale trebuie facuta in termen de 48 de ore de la votul din Plen”, a spus Andreea Paul.

Potrivit legii de functionare a Curtii de Conturi  (94/1992 republiata in Monitorul Oficial nr 238 din 3.04.2014), viitorii consilieri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Art. 47, alineatul 2. „Pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice sau juridice,vechime de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica”.

Art. 49, alineatul 1. „Membrii Curtii de Conturi sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe toata durata acestuia. Acestia sunt demnitari de stat si sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *