Skip to content
Internațional Politică

Numirea lui Kovesi în presa britanică: Țara care vrea să-și blocheze propriul candidat la șefia Parchetului European

Ministrul Justiţiei din România a promis să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a bloca accesul candidatului mult lăudat al ţării sale la funcţia de şef al Parchetului UE.

Laura Codruta Kovesi şi-a câştigat reputaţia de tar al anticorupţiei în România pentru încercările ei îndrăzneţe de a înlătura acest flagel într-unul dintre cele mai corupte state din UE,  scrie The Guardian într-un articol publicat miercuri care prezintă situaţia paradoxală din ţara noastră.

În calitate de procuror-sef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Kovesi a luat în vizor prim-miniştri, miniştri, primari şi membri ai Parlamentului, înainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în iulie 2018.

În această săptămână, Toader a declarat că UE nu este conştientă de „abuzurile comise de Laura Codruta Kovesi” atunci când a condus DNA şi a promis că va trimite motivele demiterii sale miniştrilor Justiţiei din UE, relatează ziare.com

Comentariile lui Toader pun în lumina reflectoarelor corupţia generalizată din ţara sa, scrie jurnalista Jennifer Rankin pentru cotidianul britanic.

În noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupţiei face paşi înapoi, subliniind presiunea pusă de politic asupra DNA.

Unii diplomaţi europeni considera că România ar trebui să facă obiectul procedurii UE de sancţionare din cauza afectării statului de drept, dacă Guvernul va continua cu propuneri de amnistiere pentru a şterge cazierul politicienilor condamnaţi pentru corupţie.

The Guardian aminteşte că un juriu de specialişti în Drept, o comisie independentă de selecţie, a decis ca Laura Codruta Kovesi este cea mai bună alegere pentru a conduce noul Parchet al UE, care va fi dedicat combaterii criminalităţii transfrontaliere în materie de TVA şi fraudei împotriva bugetului UE.

O scrisoare a comisiei de selecţie trimisă la Consiliul miniştrilor de Justiţie ai UE şi Parlamentului European o plasează pe Kovesi pe primul loc, fiind preferată în faţa unui candidat francez şi german.

Într-un interviu acordat The Guardian în 2015, Codruta Kovesi a declarat că guvernul roman încearcă mereu „să ne lipsească de instrumentele necesare pentru a limita posibilităţile noastre de investigare”.

Sub conducerea ei, DNA a asigurat condamnarea pentru abuz în serviciu a celui mai puternic politician din România, Liviu Dragnea. El este liderul Partidului Social Democrat, care guvernează în prezent România cu liberali de centru-dreapta şi este considerat artizanul eforturilor de rescriere a legilor privind corupţia, adăugă sursa citată.

Încercările Guvernului de a dezincrimina corupţia au dus la unele dintre cele mai mari proteste stradale din România de la căderea comunismului, în timp ce au sunat clopote de alarmă la Bruxelles, aminteşte The Guardian.

România, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, nu poate bloca prin veto vota numirea noului şef al Parchetului European. Alegerea comisiei de selecţie trebuie să fie aprobată de majoritatea statelor membre ale UE şi de Parlamentul European, ceea ce înseamnă că nicio tară singură nu poate bloca un candidat.
Ministrul Justitiei din Romania a promis sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a bloca accesul candidatului mult laudat al tarii sale la functia de sef al Parchetului UE.

Laura Codruta Kovesi si-a castigat reputatia de tar al anticoruptiei in Romania pentru incercarile ei indraznete de a inlatura acest flagel intr-unul dintre cele mai corupte state din UE, scrie The Guardian intr-un articol publicat miercuri care prezinta situatia paradoxala din tara noastra.

In calitate de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Kovesi a luat in vizor prim-ministri, ministri, primari si membri ai Parlamentului, inainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in iulie 2018.

In aceasta saptamana, Toader a declarat ca UE nu este constienta de „abuzurile comise de Laura Codruta Kovesi” atunci cand a condus DNA si a promis ca va trimite motivele demiterii sale ministrilor Justitiei din UE.

Comentariile lui Toader pun in lumina reflectoarelor coruptia generalizata din tara sa, scrie jurnalista Jennifer Rankin pentru cotidianul britanic.

In noiembrie anul trecut, Comisia Europeana a avertizat Romania ca lupta impotriva coruptiei face pasi inapoi, subliniind presiunea pusa de politic asupra DNA.

Unii diplomati europeni considera ca Romania ar trebui sa faca obiectul procedurii UE de sanctionare din cauza afectarii statului de drept, daca Guvernul va continua cu propuneri de amnistiere pentru a sterge cazierul politicienilor condamnati pentru coruptie.

The Guardian aminteste ca un juriu de specialisti in Drept, o comisie independenta de selectie, a decis ca Laura Codruta Kovesi este cea mai buna alegere pentru a conduce noul Parchet al UE, care va fi dedicat combaterii criminalitatii transfrontaliere in materie de TVA si fraudei impotriva bugetului UE.

O scrisoare a comisiei de selectie trimisa la Consiliul ministrilor de Justitie ai UE si Parlamentului European o plaseaza pe Kovesi pe primul loc, fiind preferata in fata unui candidat francez si german.

Intr-un interviu acordat The Guardian in 2015, Codruta Kovesi a declarat ca guvernul roman incearca mereu „sa ne lipseasca de instrumentele necesare pentru a limita posibilitatile noastre de investigare”.

Sub conducerea ei, DNA a asigurat condamnarea pentru abuz in serviciu a celui mai puternic politician din Romania, Liviu Dragnea. El este liderul Partidului Social Democrat, care guverneaza in prezent Romania cu liberali de centru-dreapta si este considerat artizanul eforturilor de rescriere a legilor privind coruptia, adauga sursa citata.

Incercarile Guvernului de a dezincrimina coruptia au dus la unele dintre cele mai mari proteste stradale din Romania de la caderea comunismului, in timp ce au sunat clopote de alarma la Bruxelles, aminteste The Guardian.

Romania, care detine in prezent presedintia rotativa a UE, nu poate bloca prin veto vota numirea noului sef al Parchetului European. Alegerea comisiei de selectie trebuie sa fie aprobata de majoritatea statelor membre ale UE si de Parlamentul European, ceea ce inseamna ca nicio tara singura nu poate bloca un candidat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *