NYT: Israelul plănuieşte să trimită zeci de mii de soldaţi pentru a captura oraşul Gaza

soldaţi Israel Hamas razboi
Sursa foto: idf.il

Armata israeliană se pregăteşte să invadeze Fâşia Gaza în următoarele zile, zeci de mii de soldaţi având ordin să captureze oraşul Gaza şi să elimine actuala conducere a enclavei, potrivit a trei ofiţeri militari israelieni de rang înalt care au prezentat detalii neclasificate despre acest plan, scrie The New York Times (NYT).

Invazia a fost planificată iniţial pentru weekend, dar a fost amânată cu câteva zile, cel puţin în parte din cauza condiţiilor înnorate, care ar fi îngreunat sarcina piloţilor israelieni şi a operatorilor de drone de a oferi acoperire aeriană forţelor terestre, au declarat ofiţerii cu care a stat de vorbă NYT.

În plus faţă de infanterie, forţa de atac israeliană va include tancuri, genişti şi comandouri, au adăugat ofiţerii. Trupele terestre vor fi acoperite de avioane de război, elicoptere de luptă, drone aeriene şi artilerie care va fi folosită de pe uscat şi de pe mare.

Armata israeliană a anunţat că obiectivul său final este de a elimina ierarhia politică şi militară de la vârful Hamas, gruparea palestiniană care controlează Fâşia Gaza şi care a condus atacurile teroriste de săptămâna trecută din Israel, soldate cu 1.300 de morţi.

Acest asalt israelian ar urma să fie cea mai amplă operaţiune terestră a Israelului de la invadarea Libanului în 2006.

Operaţiunea riscă să blocheze Israelul în luni de lupte urbane sângeroase, atât la suprafaţă, cât şi în labirintul de tuneluri de sub oraşul Gaza.

Este o ofensivă tensionată pe care Israelul a evitat-o mult timp, deoarece implică lupte într-o fâşie de pământ îngustă şi înghesuită, populată de peste 2 milioane de oameni.

Citeşte mai mult aici.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: