NYT: Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO la summitul de la Washington

Sursa foto: Onda Cero

Statele Unite şi Germania se opun în continuare ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO, aşa cum au făcut şi la summitul de la Vilnius de anul trecut. Mai mult, vor ca această chestiune nici măcar să nu mai fie discutată anul acesta la summitul aniversar al alianţei, care va avea loc în iulie, la Washington, scrie The New York Times (NYT).

Ceea ce vrea Ucraina, în cele din urmă, este o invitaţie oficială de a adera la NATO. Dar oficialii alianţei sunt de acord că acest lucru nu se va întâmpla la festivităţile planificate la Washington pentru luna iulie. NATO nu are niciun apetit pentru a primi un nou membru care, din cauza pactului de securitate colectivă al alianţei, ar atrage-o în cel mai mare război terestru din Europa din 1945 încoace.

Acest lucru a făcut ca NATO să caute o cale de mijloc, ceva mai puţin decât o aderare, dar suficient de consistent pentru a arăta că sprijină Ucraina „pe termen lung”, după cum a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în această săptămână. Ce înseamnă acest lucru s-a dovedit până acum evaziv, potrivit unor diplomaţi occidentali de rang înalt implicaţi în discuţii.

SUA şi Germania vor să ofere Ucrainei angajamente specifice pe care să le poată respecta. Însă eforturile de a defini clar ce condiţii trebuie să îndeplinească Ucraina pentru a începe negocierile cu NATO nu au avansat încă, scrie NYT.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: