Skip to content
Societate

O afacere mascată: Guvernul cumpără până la 115 milioane de măști printr-o negociere directă, lansată vineri

facebook
" "

„Guvernul cumpără până la 115 milioane de măști printr-o negociere directă lansată vineri și care urmează să fie câștigată mâine”, scrie Stelian Negrea într-un articol pe discoverproject.ro.

„Banii publici puși în joc: 193 de milioane de lei, cu TVA, adică aproape 40 de milioane de euro. Cantitatea minimă de măști se potrivește exact cu cea importată de un controversat afacerist canadian cu companii înregistrate în paradisuri fiscale

" "
" "

Obligarea purtărilor măștilor de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun se transformă într-o mare afacere pentru cei care le importă și le vând statului. Mai multe companii locale au primit vineri, 29 mai, la ora 13 și 11 minute, o invitație de participare la o procedură de achiziție prin negociere directă de măști chirurgicale din partea Ministerului Sănătății. (vezi aici invitația de participare trimisă companiilor).

 

“Achiziția se realizează prin procedura de negociere directă fără publicare prealabilă în conformitate cu prevederile OUG nr 78/2020 și cu respectarea prevederilor Art.2 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice cu modificări și completări”, se arată în invitația trimisă companiilor.

Ministerul Sănătății vrea să cumpere până la 115 milioane de măști, pe care să le distribuie populației. Companiile interesate au avut la dispoziție doar câteva ore să se pregătească.

Invitația de participare a fost trimisă vineri la prânz unui număr restrâns de companii, iar data pentru depunerea ofertelor a fost fixată pentru mâine (miercuri, 3 iunie), în condițiile în care sâmbătă, duminică și luni au fost zile libere.

Prețul per bucată a fost fixat la 1,68 lei plus TVA, valoarea totală a contractului fiind de 151-193 milioane lei fără TVA.

Contractul ridică mai multe semne de întrebare legate de perioada extrem de scurtă pe care o au firmele pentru a putea participa, metoda de atribuire și faptul că firmelor participante nu li se cere certificat fiscal care să ateste că nu au datorii de la stat.

Guvernul a anunțat recent că va distribui populației măști chirurgicale în efortul de a limita efectele pandemiei cu virusul COVID-19 cu care România se luptă de mai bine de trei luni.

Majoritatea covârșitoare a achizițiilor făcute pe timpul pandemiei cu virusul chinezesc s-a derulat fie prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, fie prin intermediul companiei Unifarm, controlată de Ministerul Sănătății.

Aceasta este prima achiziție de amploare făcută direct de către Ministerul Sănătății după seria de controverse legate de achizițiile făcute până acum pentru combaterea pandemiei cu virusul chinezesc. Pe culoarele guvernului a circulat cu insistență un proiect de lege prin care se oferea impunitate totală tuturor celor care se ocupă de achiziții pe perioada pandemiei cu virusul chinezesc.”, scrie în articol Stelian Negrea, pentru Discover Project. Mai multe detalii AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *