O afgană a scris istorie la Paris: a adus prima medalie pentru Echipa Paralimpică a Refugiaţilor

Sursă foto: World Taekwondo

Zakia Khudadadi a intrat în istorie joi, la Jocurile Paralimpice de la Paris, devenind primul component al Echipei Paralimpice a Refugiaţilor care câştigă o medalie, relatează AP.

Khudadadi a câştigat medalia de bronz la taekwondo la categoria 47 kg feminin, după ce a învins-o pe turcoaica Ekinci Nurcihan.

„A fost un moment suprarealist, inima mea a început să bată tare când am realizat că am câştigat bronzul”, a spus Khudadadi, cu vocea tremurându-i de emoţie. „Am trecut prin atât de multe pentru a ajunge aici. Această medalie este pentru toate femeile din Afganistan şi pentru toţi refugiaţii din lume. Sper că într-o zi va fi pace în ţara mea”.

Khudadadi, care s-a născut fără un antebraţ, a început să practice taekwondo în secret la vârsta de 11 ani, într-o sală de sport ascunsă din oraşul ei natal Herat, în vestul Afganistanului.

Iniţial împiedicată să concureze în urma ascensiunii talibanilor în 2021, ea a fost ulterior evacuată din Afganistan şi i s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru ţara sa, în urma unui apel din partea comunităţii internaţionale.

După competiţie, ea s-a stabilit la Paris şi i s-a oferit ulterior oportunitatea de a concura în echipa refugiaţilor la Jocurile Paralimpice Paris 2024.

„Această medalie înseamnă totul pentru mine, nu voi uita niciodată această zi”, a spus Khudadadi. „Am câştigat datorită marelui sprijin pe care l-am primit din partea publicului”.

Atmosfera din Grand Palais a fost electrizantă, mulţimea franceză încurajând-o ca şi cum ar fi fost una dintre ei. De când a fugit din Afganistan, Khudadadi se antrenează la INSEP, Institutul Naţional al Sportului din Franţa, la Paris, cu antrenorul său francez Haby Niare, un fost campion mondial la taekwondo.

Khudadadi şi-a primit medalia de la Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi şi Andrew Parsons, preşedintele Comitetului Paralimpic Internaţional.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: