Skip to content
Coronavirus

O bătaie de joc! Un fost ministru al Sănătății anticipează un eșec al campaniei de vaccinare: ”Va trebui să reluăm totul de la zero”

Inquam Photos/Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, susține că haosul creat de disfuncționalitatea platformei pentru programare la vaccinarea anti-Covid este cauzat de faptul că întreaga campanie de vaccinare a fost organizată prost, iar dacă se merge în acest ritm, autoritățile vor rata ținta de 70% din populație imunizată.

„Această a doua etapă de vaccinare a pornit cu stângul de la bun început. Așa cum știm din prima zi, platforma a căzut, nu a fost disponibilă decât dimineață, dar nu numai platforma ci și call center-ul nu funcționează la parametri. 

Nu a fost bine pregătită această campanie, s-au aglomerat toate lucrurile pe ultima sută de metri, în condițiile în care nu am aflat vineri care sunt persoanele cu risc sau care sunt persoanele peste 65 de ani. Știm acest lucru de când a început pandemia, dar noi n-am avut timp să pregătim campania de vaccinare, am avut alte preocupări, și acum vorbesc în numele autorităților.

În acest ritm, cu siguranță nu vom atinge nici măcar ținta propusă, de a vaccina 70% din populație în acest an și dacă nu facem acest lucru, toată această campanie este absolut degeaba făcută”, spune Bodog.

De asemenea, acesta susține că actualul ministru al Sănătății nu este principalul vinovat pentru neregulile descoperite în campania de vaccinare.

„Nu știu cât de mult este responsabil actualul ministru al Sănătății pentru că sunt abia 3 săptămâni de când este ministru. Lucrurile ar fi trebuit pregătite din timp. Aici nu este doar responsabilitatea Ministerului Sănătății, este și responsabilitatea Ministerului de Interne, și a STS-ului, și a tuturor structurilor.

Sunt județe în care centrele de vaccinare nu au fost pregătite, să meargă ministrul în fiecare județ să pregătească centrele de vaccinare?! Nu, însă cred că toate autoritățile statului pornind de la primul ministru, ministrul de Interne, tot cabinetul de miniștrii, prefecții trebuiau să se implice mai mult în a organiza această campanie de vaccinare.

În mod normal, toate persoanele cu vârstă de peste 65 de ani și toate persoanele cu risc, care și-au exprimat dorința de fi vaccinate trebuiau să fie automat înscrise în platformă, nu să pui o persoană peste 65 de ani să încerce să se înregistreze sau să stea ore întregi pe telefon pentru a prinde call center-ul, asta este bătaie de joc la adresa românilor”, spune fostul ministru al Sănătății.

În încheierea interviului, Bodog amintește că toate aceste nereguli ale campaniei de vaccinare „vor duce la anularea efectelor pozitive pe care le așteptăm”.

„Dacă lucrurile merg așa, cu siguranță nu vom reuși nicicum să ne îndreptăm într-o direcție bună cu campania de vaccinare. În primul rând, populația nu mai are încredere în autorități, iar ca urmare a acestui fapt, nu cred că vom ajunge să atingem ținta de 70% de minim vaccinați, ceea ce va duce la anularea efectelor pozitive pe care le așteptăm de la această campania de vaccinare.

În acel moment va trebui să luăm totul de la capăt, practic va trebui să mergem din nou de la zero și să începem să vaccinăm din nou, dar, să sperăm, cu mai mult succes”, a conchis Florian Bodog.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare a debutat luni, după ce vineri au început programările. Oamenii s-au înghesuit la cozi, iar pentru că platforma informatică n-a funcționat toată ziua, medicii au fost nevoiți să introducă manual datele pacienților. STS a emis un comunicat în jurul orei 10.30 în care susținea că platforma este funcțională, însă, în realitate, și la orele prânzului site-ul era imposibil de utilizat. ”A apărut o eroare la accesarea paginii. Contactați adminitratorul (sic!)”, este mesajul cu care erau întâmpinați utilizatorii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *