Skip to content
Opinii & Analize

O campanie fără programe, dar cu arestări. V-a plăcut? Mie da

În această campanie electorală, există o declarație care cred că ar câștiga lejer premiul de “cea mai folosită frază” în media.

Nu e vorba de vreun slogan electoral, vreun îndemn de mers la vot sau vreo acuzație celebră, ci de regretul unanim exprimat de toți actorii politici, jurnaliști și analiști: “Am avut o campanile electorală urâtă, în care nu s-a vorbit deloc de programe și proiecte, ci doar de scandaluri și arestări”.

De regulă, se-ntâmplă cam așa: într-un studio de televiziune avem câțiva reprezentanți ai candidaților și un moderator. Politicienii strigă, se acuză și se jignesc. La un moment dat însă, cineva denunță “lipsa programelor”. Acest moment e ca o oază a concordiei. Toți confirmă acest “adevăr trist” și dau din cap dezamăgiți. E primul moment când adversarii politici cad de acord pe un subiect. Și singurul. Imediat după, reîncepe scandalul. Eventual, unul dintre participanți dă vina pe “spectacolul DNA” pentru acapararea agendei publice. Depinde de la ce partid e arestatul zilei.

În primul rând, simplul fapt că tocmai politicienii se lamentează de lipsa programelor din dezbaterea public este o dovadă de ipocrizie crasă. Campania electorală se caracterizează printr-o libertate aproape totală a declarațiilor politice. Politicienii pot vorbi orice, despre oricine. Chenarul cu “dezbatere electorală” este biletul care le oferă libertatea de a-ți promova candidatul exact așa cum vrei. Și atunci de ce nu vorbești despre programe&proiecte? Poate tocmai pentru că nu vrei. Iar descinderile DNA reprezintă alibiul perfect pentru a sări peste ele și a trece la ce-ți dorești cu adevărat: atacuri la adversar.

Până la urmă, ce înseamnă aceste proiecte și programe și cum ar arăta o campanie unde alte subiecte sunt evitate, doar pentru a le trece pe acestea în prim plan?

Cu excepția poate a câțiva candidați marginali, atât prezidențiabilii din primul tur, cât și cei intrați în finală, propun aceleași măsuri. Politică externă? Întărirea parteneriatului cu SUA și consolidrea poziției în UE. Justiție? Neintervenția politicului în justiție și combaterea corupției. Politici sociale? Prioritizarea finanțării domeniilor educației și sănătății. Economie? Rată cât mai mare de absorbție a fondurilor europene, creșterea investițiilor, salarii și pensii cât mai mari. Infrastructură? Întrecere în numere de kilometri de autrostradă promiși. E vreun candidat care nu promite asta? Sau e vreunul care poate să zică altceva? Recitarea acestor promisiuni nu înseamnă o dezbatere electorală.

Programele politice reprezintă culegeri de idei care sună bine. De obicei, aceleași idei. A le auzi de la fiecare candidat, la fiecare ciclu electoral nu face o dezbatere electorală nici mai consistentă, nici mai relevantă. Și cu siguranță, nici mai spumoasă. Rămân doar promisiuni fără acoperire. Exact acele promisiuni care, ulterior neonorate, îndepărtează clasa politică de cetățean și pe cetățean de cabina de vot.

Arestările DNA care au “acaparat” agenda media înseamnă, înainte de toate, o realitate. Reținerea unor politicieni suspecți de acte de corupție este ceva ce se întâmplă sub ochii noștri. În lipsa unor verdicte finale și a unor probe, nu putem încă să decidem în legătură cu corectitudinea lor. Dar condamnări deja există. Avem lideri politici de primă mână care au fost sau sunt în spatele gratiilor. Acum cinci sau zece ani, închiderea politicienilor corupților reprezenta doar o promisiune electorală. Azi, reprezintă un fapt.

A te plânge de lipsa unor dezbateri pe “proiecte și programe” și a critica valurile de arestări înseamnă a tânji în continuare după anunțarea unor promisiuni și a nu saluta îndeplinirea altora. Arestările DNA i-au deranjat pe mulți. Victime sunt din toate partidele. Momentul desfășurării lor, tocmai în campania electorală, este discutabil. Dar la fel de discutabile sunt și măririle de salarii, pensii sau inaugurările de investiții în prag de alegeri. Ele merită totuși atenția cuvenită. Pentru că pot reprezenta primul contraargument împoriva alte fraze-clișeu a politicii românești: “Toți promit, dar nimeni nu face nimic.”

3 comentarii la “O campanie fără programe, dar cu arestări. V-a plăcut? Mie da

  1. ARTICOLUL DUMNEAVOASTRA A AJUNS SI PE SITURI FACEBOOK .DOMNULE ALIN,SUNTEM IN ROMANIA ! SUNTETI TANAR ,DAR TREBUIE SA STITI CA PRIMA PUTERE IN STAT ;PRESA OCUPA UN LOC BINEMERITAT DE PRIMUL VINOVAT IN LISTA CELOR VINOVATI DE CE NI SE INTAMPLA . CE PROGRAME? PE CINE INTERESEAZA PROGRAMELE ? PE CEI DIN FATA TELEVIZOARELOR? GRESIT! NICI AMERICANII NU MAI CRED IN PROMISIUNI ! MINCIUNA SI MANIPULAREA S-A MONDIALIZAT .IAR IN FATA TELEVIZOARELOR SUNT OAMENI EDUCATI DE TELEVIZIUNI .MANIPULATI SI MINTITI .PONTA A PROMIS CA NE VA MARI PENSIILE .SI ZIARISTII TAC ! DE CE? DE CE NU AU SPUS OAMENILOR CA :PONTA TREBUIA SA INDEXEZE PENSIILE SI ANUL ACESTA SI CA ESTE LEGE SI PONTA NU A RESPECTAT-O ! ASTA A FOST UN SINGUR EXEMPLU .FRUMOS EDITORIAL SI REALIST .PACAT CA OAMENII DIN FATA TV NU AU PUTEREA SA INTELEAGA CEVA DIN SCANDALURI . SI NU INTELEG DIN CAUZA PRESEI CARE NU LE EXPLICA ….PE CE LUME SUNT … CU RESPECT;MIHAELA O IUBITOARE DE CRINI CARE VA VOTA ,TOTUSI IOHANNIS !

  2. PSD au avut sansa lor in acesti 25 de ani de chin al romanilor,nu au demonstrat nimic decat hotie ,nimic bun pentru cetatenii din romania…Iliescu,Nastase,Geoana,au fost la putere ,nu au demonstrat nimic …doar saracie …votez pentru o romanie normala ..pentru un viitor fara manipulari …bravo Iohannis,asteptam de mult un candidat la conducerea tarii ca dumnevoastra..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *