O companie confirmă mecanismul prin care banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O investigație HotNews.ro a arătat, în urmă cu câteva luni, cum mai multe evenimente organizate de Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministrul Alexandru Rafila, au beneficiat de sponsorizări din partea big farma. Ministrul a negat, însă o informație care a apărut recent oficial, în datele raportate de o firmă la Agenția Națională a Medicamentului, scoate la iveală mecanismul prin care ajung banii: printr-un „organizator logistic”, S.C. Ella Traveland S.R.L.

Compania Medison Pharma a raportat anul acesta, la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, două sponsorizări făcute în anul 2023 către „Societatea Română de Microbiologie prin organizator logistic S.C. Ella Traveland S.R.L”:

Medison Pharma este una dintre cele nouă companii farma care au apărut pe site-ul Societății Române de Microbiologie ca sponsori sau parteneri a trei evenimente organizate de societatea medicală în 2023 și în 2024.

Aceasta este singura dintre companiile farma apărute pe site care a raportat oficial sponsorizări către evenimentele societății pe anul 2023.

Celelalte opt companii farma care apar pe site, dar nu au raportat sunt Pfizer, MSD, Sanofi, AstraZeneca, RoTest, Mediclim, Viatris și Alliance Healthcare. Acestea au raportat pentru anul 2023 fie alte sponsorizări, către alte entități, fie nu au raportat deloc.

Inițial, Alexandru Rafila a negat sponsorizările
Întrebat de HotNews.ro, în luna aprilie, despre sponsorii care apar în dreptul evenimentelor, ministrul Alexandru Rafila a declarat că „Societatea Română de Microbiologie nu a beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani, veniturile pentru activitatea curentă provenind din cotizații și taxe de participare”.

La acel moment, sponsorizările industriei pentru anul 2023 nu erau încă raportate și publicate pe site-ul Agenției Medicamentului.

HotNews a scris atunci și despre mecanismul prin care banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila: firma Ella Congress&Events primește bani de la companiile de medicamente, prin contracte de prestări servicii. Iar prestarea este în folosul Societății medicale nonprofit conduse de ministrul Rafila.

Citeste mai mult aici

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: