Skip to content
Economie

O companie turcă închide fabrica din România şi concediază trei sferturi din angajaţi

profit.ro

O companie din Turcia a decis să închidă fabrica pe care o deţine în România şi să concedieze aproape trei sferturi dintre angajaţi, din cauza pierderilor uriaşe de anul trecut, scrie profit.ro.

Compania turcă Superlit, parte a grupului Karamanci Holding, producător şi distribuitor de tuburi şi ţevi la nivel mondial, din Europa până în Africa şi din America până în Asia şi Australia, opreşte activitatea de producţie la fabrica din România, amplasată în Buzău, şi concediază o parte dintre angajaţi, argumentând operaţiunea atât prin scăderea, indicată ca dramatică, a vânzărilor interne, costurile de transport şi recuperarea foarte dificilă a creanţelor de la clienţi, cât şi prin restricţiile din pandemie şi efecte la nivel global.   Decizia este ca producţia din România să fie mutată în Turcia, utilajele de la Buzău să fie vândute, iar în România să fie păstrată doar activitatea de vânzare de produse/mărfuri, relevă date analizate de profit.ro.

Reorganizarea activităţii determină şi concedierea unor angajaţi, operaţiune gândită deja ca fiind efectuată în etape, în perioada aprilie-august: 30 de angajaţi în etapa 1, 15 angajaţi în etapa 2 şi 22 de angajaţi în etapa 3.

La Buzău, conform datelor raportate pentru anul trecut, lucrează 91 de angajaţi.   Mutarea producţiei din România în Turcia este argumentată, printre altele, prin imposibilitatea atingerii nivelului maxim de producţie şi scăderea indicată ca dramatică a volumului vânzărilor interne, de la 5 milioane euro la 1 milion de euro în intervalul 2015-2020.   Superlit Buzău a avut anul trecut afaceri de 45,9 milioane lei (de la 54,5 milioane lei în 2019, cel mai slab rezultat din 2016) şi a rămas pe pierdere, cu un minus de 2,1 milioane lei (1,5 milioane lei în anul precedent). Compania a avut profit doar în 2017 (924.772 lei) şi 2013 (1,3 milioane lei), în rest fiind ani cu pierderi, care au oscilat între minusuri de circa 1 milion lei şi 11 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *