O creștere cu 60% a salariilor profesorilor este „imposibilă” acum, spune Natalia Intotero (PSD)

Natalia Intotero
PSNEWS.RO

Invitată la „Puterea Știrilor”, președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a deplâns situația elevilor care, după 2 ani de pandemie și ore online, „trec acum prin emoții” pentru că se apropie examenele de evaluare, iar cadrele didactice sunt în grevă generală. Ea a precizat că, deși revendicările profesorilor sunt îndreptățite, guvernele anterioare sunt cele care nu au indexat salariile acestora în 2020-2021. Pe de altă parte, Natalia Intotero a fost de părere că o creștere cu 60% a salariilor în învățământ, așa cum cer sindicatele, este imposibilă în acest moment.

PS News: Cum vedeți dumneavoastră greva generală din educație?  

Natalia Intotero: Este o situație neplăcută, regretabilă, în primul rând pentru elevii care, după 2 ani de pandemie, când au pierdut foarte mult, se văd acum nevoiți să treacă prin emoții. În primul rând prin emoții, pentru că ne aflăm în febra examenelor, examene de evaluare și peste puțin timp ar fi trebuit să înceapă și examenele de bacalaureat. Deci este o situație neplăcută. Nu înțeleg de ce au așteptat atât de mult cadrele didactice. Avem o lege a salarizării unitare care, din păcate, nu a fost respectată în perioada 2020- 2021, când cadrele didactice ar fi trebuit să beneficieze de creșteri salariale, iar la vremea respectivă, cu tot respectul, sindicatele nu au protestat, nu au reproșat faptul că nu li s-a crescut salariile, invocând pandemia. Cu toate că în acea perioadă eram aici la Parlament, în calitate de președinte a Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, atât eu cât și colegii parlamentari am primit foarte multe sesizări din teritoriu pentru că, desfășurându-se în online în special procesul de predare-învățare, foarte multe cadre didactice nu au avut infrastructura necesară, nu au beneficiat de creșteri salariale și nici măcar de gratuitatea cursurilor de perfecționare. În 2022, când PSD a intrat la guvernare, a avut loc o creștere a salariilor cadrelor didactice cu procentul care era prevăzut pentru anul în curs, dar nu s-a putut face acea recuperare din trecut, când celelalte guverne care au condus țara în această perioadă nu au crescut salariile.

PS New: Sunt exagerate cererile liderilor sindicaliști din educație? 

Natalia Intotero: Acum, 60% nu spun că nu ar merita cadrele didactice, categoric ar merita, însă cred că ar trebui să continue acest dialog și în noua lege a salarizării, care este jalon pe programul național de redresare și reziliență, este jalonul 490 care are termen de finalizare jumătatea lunii iulie. Toate aceste revendicări trebuie negociate și trebuie să-și găsească locul. Din punctul meu de vedere, și acum vă dau punctul meu de vedere personal, cred că în această nouă lege a salarizării ar trebui să existe prevederi pentru salarii diferențiate, în funcție de performanță pentru cadre didactice și nu numai, ci și pentru celelalte categorii socio-profesionale. Dacă ar fi să se găsească banii necesari în momentul de față, ceea ce este imposibil, 60% acum, cred că ar provoca nemulțumiri și în celelalte categorii socio-profesionale și ne-am trezi cu proteste de amploare și din partea altor categorii socio-profesionale.

PS News: Pe ce criterii am stabili această performanță? 

Natalia Intotero: Păi, în primul rând, aici ține și de analiza făcută de Ministerul Educației, dar vă spun tot din punctul meu de vedere, criteriile de performanță vin în funcție de rezultatele obținute cu elevii în procesul instructiv-educativ, dar cu rezultate foarte bune la învățătură și purtare, dar în egală măsură putem cuantifica și aceste rezultate chiar și pentru profesorii care au clase, nu neapărat cu copii foarte bine pregătiți, dar copii pe care ei, prin procesul de predare să-i atragă să vină la școală și să ridice de la un nivel de analfabetism la un nivel de pregătire didactică. Toate acestea pot fi măsurate în cadrul inspecțiilor la clase ce se desfășoară începând de la managerul unității de învățământ, respectiv director, care are obligativitatea să asiste la ore și apoi continuând cu reprezentanții inspectoratelor școlari județene care fac periodic inspecții de specialitate și nu numai și inspecțiile generale.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: