Dopamina este modul în care creierul nostru ne spune că am făcut ceva bine. Fie că este vorba de o mână câștigătoare la cărți sau de prăjitura preferată, dopamina este cea care ne dă acea senzație de fericire. Oamenii de știință au bănuit însă că celulele nervoase care reacționează la acest „hormon ar fericiririi” ar putea avea și alte funcții decât recompensa, relatează ScienceAlert.
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din SUA a descoperit recent trei subtipuri distincte de neuroni reactivi la dopamină într-o parte a creierului numită substanța „nigra pars compacta” (SNc), o regiune care are roluri în procesarea mișcării, precum și în reacția de recompensă.
Fiecare subtip reacționează distinct fie la experiențe satisfăcătoare, fie la stimuli neplăcuți, fie la modificări ale vitezei, oferind prima dovadă solidă că există neuroni dopaminergici care au și alt rol în afară de cel al recompensei.
Substanța nigra este punctul zero pentru boala Parkinson. O pierdere a neuronilor sensibili la dopamină este asociată cu simptomele caracteristice ale afecțiunii, care includ rigiditate și încetinire a mișcărilor și tremurat.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News