Skip to content
Știri

O eroare a YouTube face legătura între incendiul de Notre Dame şi atacul de la 11 septembrie 2001

O eroare de algoritm de la YouTube care a asociat imagini LIVE ale acoperișului fumegând al catedralei Notre Dame din Paris cu o referință din Enciclopedia Britannica privind atacurile de la 11 septembrie 2001 a stârnit indignare printre utilizatorii online. Un purtător de cuvânt de la Google a admis eroarea iar explicațiile au fost însoțite de regrete exprimate public.

Pentru ce motiv pe lumea asta, @Youtube pune informații despre 9/11 (n.r – data la care tunurile gemene din New York au fost atacate cu avioane de linie) sub fluxul live de la @France24?”, se întreba ieri, într-o postare pe Twitter, jurnalistul Joshua Benton, directorul și fondatorul Nieman Journalism Lab, de la Universitatea Harvard.

Autorul postării a relatat pe larg într-un articol publicat pe prima pagină a website-ului oficial NiemamLab, ilustrat cu capturi de imagini, cum și alte fluxuri video LIVE – transmise de importante canale americane de televiziune precum CBS News sau NBC News erau însoțite, în partea de jos a ferestrei video, de aceeași referință despre atacurile din 11 septembrie 2001, scrie startupcafe.ro.

Snippet-ul (cardul) informativ, însoțit de un link spre Enciclopedia Britannica explica, în trei rânduri de text cum au început atacurile teroriste în New York și Washington.

Asocierea nepotrivită a referinței sub formă de card informativ cu imaginile incendiului de la Notre Dame a scos la iveală că nu este prima dată când algoritmul Google face contextualizări nepotrivite; acestea au fost remarcate în ultimele luni de utilizatori Youtube care au observat că textul despre atacurile din 11 septembrie a apărut și la alte la imagini cu incendii, fum sau structuri care seamănă cu cele două turnuri atacate.

Contactat de Joshua Benton pentru explicații, un purtător de cuvânt al Google a admis că este vorba despre o eroare, pe cale să fie îndreptată.

”Ne întristează profund incendiul de la catedrala Notre Dame. Anul trecut, am lansat panouri (n.r – carduri) de informații cu link-uri către surse terță parte, cum ar fi Encyclopedia Britannica și Wikipedia, pentru utilizatori care ar fi putut fi dezinformați. Aceste panouri sunt declanșate algoritmic și sistemele noastre fac uneori un apel greșit. Dezactivăm aceste panouri pentru fluxurile LIVE legate de incendii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *