Skip to content
Politică

O falsă îngrijorare: Președintele ar putea bloca numirea unui nou premier PSD EXCLUSIV

Frip.ro

Pe fundalul luptei între liderii PSD, s-a aruncat în spațiul public ipoteza conform căreia Klaus Iohannis ar putea bloca, în cazul retragerii sprijinului parlamentar pentru premierul Tudose, o nouă numire a unui premier din partea PSD. Nimic mai fals. Vocile care argumentează în această direcție sunt mânate de două considerente: fie necunoașterea legilor și a deciziilor CCR care au valoare de precedent, fie dorința de a-l amensteca pe Președinte în ciorba pesedistă.

Astfel, trebuie spus din capul locului că Dragnea a declanșat fără emoție cea de-a doua criză guvernamentală, știind că este protejat în relația cu Klaus Iohannis nu doar de Constituție, ci și de deciziile CCR.

Legea fundamentală prevede exlicit la art. 103 alin 1 faptul că: ”Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim ministru, în urma consultării partidului care are majoritate absolută în Parlament ori, dacă nu există asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. ” Iar dacă mai sunt analiști ce se întreabă dacă articolul de mai sus permite interpretări de natură să îi ofere lui Klaus Iohannis oportunitatea de a bloca numirea unui nou pesedist la Palatul Victoria, decizia  CCR nr. 80 din 16 februarie 2014 prevede explicit faptul că:

”Prin modalitatea de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru propusă se ajunge la o nesocotire a votului liber exprimat de către alegători în cadrul alegerilor parlamentare, deoarece creează premisele desemnării candidatului din rândurile partidului politic sau alianţei politice cu cel mai mare număr de mandate sau voturi în detrimentul unei alianţe politice postelectorale care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului. De aceea, rezultatul electoral, ce reprezintă voinţa corpului electoral exprimată prin vot, impune ca Preşedintele României să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului”. Mai mult decât atât, CCR argumentează că: ”Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului”.

Este o naivitate să credem că Liviu Dragnea și ai lui au forțat această nouă spirală a conflictului în PSD și în exteriorul lui fără a ști toate aceste detalii, PSD având în rândurile sale juriști care pot fi contestabili ca intenție, dar care își știu bine meseria.

În egală măsură, Klaus Iohannis cunoaște foarte bine că spațiul său de joc în raport cu desemnarea unui nou premier este limitat de prevederile constituționale și, în mod, explicit de decizia CCR în cauză. Cu toate acestea, Președintele intuiește că situația de față îi crează un avantaj competitiv pe termen lung, iar tăcerea îi poate aduce doar beneficii:

  • Pesediștii își rup capul între ei cu un aplomb mult mai mare și cu un succes considerabil, orice intervenție prezidențială putând să aibă ca efect distragerea acestora din jocul autodistructiv pe care îl practică.
  • Președintele rămâne în cazul de față singurul reper stabil din politică, chiar și cel mai fervent dragnist fiind în corzi atunci când discuția ajunge la repere precum stabilitatea politică și buna guvernare a țării, din simplul motiv că în momentul de față nu există nicio guvernare.
  • O intrervenție publică a lui Klaus Iohannis, în acest moment politic ar fi complet neproductivă, acesta neputând să indice, nici măcar subliminal, o alternativă la hoasul PSD. Și asta pentru că la opoziție e liniște, din simplul motiv că aceasta nu există și nu contează în jocul momentului.

Astfel, concluziile sunt complementare, Dragnea rămâne la guvernare, Iohannis crește în popularitate:

  1. Indiferent de cine va câștiga bătălia din PSD – Tudose sau Dragnea – guvernarea rămâne la PSD și Alde, aceste două formațiuni având o majoritate confortabilă în Parlament.
  2. PSD lucrează în favoarea lui Klaus Iohannis, acesta văzând în fiecare conflict pesedist, înlesnirea drumului propriu către un al doilea mandat de președinte.

1 comentariu la “O falsă îngrijorare: Președintele ar putea bloca numirea unui nou premier PSD EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *