O femeie a câștigat în instanță dreptul de a primi gratuit tratamentul de peste 1.000 de euro lunar, care o poate salva

medicamente
Sursa foto: X

O femeie bolnavă de cancer a câștigat în instanță dreptul de a primi gratuit medicamentul care îi poate salva viața. Tratamentul prescris de medicul oncolog costă aproape 5.400 de lei/flacon și nu se află pe lista celor compensate. Întrucât cumpărarea lui devenise o povară pentru pacientă, femeia a dat în judecată statul și a câștigat, scrie Alba24.ro.

Femeia a fost diagnosticată cu o formă de cancer mamar.

Medicul i-a prescris tratamentul cu SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY), însă pentru această boală, medicamentul nu este decontat de Casa de Asigurări.

Un singur flacon, scrie sursa citată, costă 5.377,45 lei. O vreme, femeia și-a cumpărat singură medicamentul, însă când rezervele financiare s-au terminat, pacienta s-a văzut nevoită să dea în judecată Ministerul Sănătății și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor.

Femeia a cerut ca statul român să îi ofere gratuit dreptul la tratament.

„Obligarea pârâţilor la asigurarea către reclamantă, pe bază de prescripţie medicală. în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentului SAClTUZUMAB GOVITECAN /denumire comerciala TRODELVY) pentru indicaţia terapeutică „cancer mamar nerezecabii sau metastazat, triplu negativ(MTNBC), la pacienţii adulţi care au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puţin una pentru boala în stadiu avansat”, a solicitat acesta în instanță

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: