O femeie de 38 de ani, gravidă în 16 săptămâni în urma unei fertilizării in vitro, a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău la 24 de ore după ce a fost internată. Medicii constataseră la internare medicii că sarcina i se oprise din evoluţie. Concubinul femeii a depus o plângere la Poliţie, cerând o anchetă care să arate dacă spitalul este de vină pentru decesul acesteia. Reprezentanţii unităţii sanitare susţin că decesul nu a fost cauzat de problemele ginecologice şi explică faptul că nu au intervenit pentru că au considerat că, în condiţiile în care femeia avea febră şi un uter ”în suferinţă”, o intervenţie în regim de urgenţă nu ar fi fost oportună. Oficialii unităţii sanitare au dat detalii despre cauza preliminară a decesului, subliniind că probe pentru analize toxicologice au fost trimise la Iaşi.
”Pacienta nu ştia acest diagnostic, fusese evaluată de medicul care urmărea sarcina în privat, în urmă cu 48 de ore, când examenul a arătat sarcină normală. Cu o zi înainte s-a simţit rău şi s-a consultat cu medicul care urmărea sarcina şi i-a spus să ia două-trei tablete, dacă nu se ameliorează starea, să se prezinte în Urgenţă. În Urgenţă a venit însoţită de soţ, cu stare generală relativ bună, şi a acuzat febră, cefalee şi mialgii”, a declarat pentru News.ro directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga.
”Spre amiază, starea pacientei s-a agravat, în sensul că au apărut dureri abdominale accentuate, în etajul superior, cu stare de agitaţie şi cu alterarea stării generale. S-a întrunit comisia de medici – doi medici ginecologi şi un ATI-st – au examinat din nou această pacientă şi au solicitat examen de chirurgie generală, examen care s-a concretizat după ce s-a făcut radiografie pulmonară care a infirmat ca sursă a febrei o patologie pulmonară şi o ecografie abdominală care a recomandat o laparoscopie diagnostică. Pacienta a rămas la Chirurgie generală, echipa operatorie a fost completată şi de medicul ginecolog care a examinat pacienta. În timp ce s-a efectuat laparoscopia diagnostică medicul ginecolog s-a consultat cu un profesor de Obstetrică-ginecologie din Centrul Universitar Iaşi pentru a lua cea mai bună decizie. Între timp, a avut loc avortul spontan şi nu a mai fost nevoie de intervenţie pe sfera genitală”, a precizat reprezentanta spitalului.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News