„O greșeală de neiertat!” Mircea Miclea, reacție dură la măsurile Guvernului Bolojan în educație și cultură

Mircea Miclea
Sursa foto: captura video/ youtube
„Măsurile pe care Guvernul Bolojan le-a luat în ce privește educația sunt greșite”, cu impact „extrem de negativ” asupra sistemului de educație și „împotriva oricăror date științifice”, avertizează profesorul Mircea Miclea. Fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare Cognitrom și specialist invitat constant al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la evenimentele acesteia pe educație, Mircea Miclea atrage atenția că atât creșterea normei didactice, cât și majorarea numărului de elevi în clasă „sunt împotriva oricăror date științifice”. Bursele „puteau fi convertite în vouchere din care elevii puteau să-și cumpere doar cărți și rechizite școlare”, pentru a susține atât elevii să citească, cât și librăriile și editurile să supraviețuiască majorării TVA-ului la cărți, spune fostul ministru, într-un interviu acordat Edupedu.ro.

„În definitiv, toate măsurile acestea de a crește norma didactică sunt împotriva oricăror date științifice. Punct. La fel și măsura de a crește numărul de elevi în clasă. Ambele decizii sunt împotriva oricăror date științifice”, a declarat Mircea Miclea.

„Ceea ce constatăm este că în loc să fie o politică făcută pe bază de dovezi, este exact invers: s-a făcut o politică și apoi s-au decupat niște dovezi care să susțină o politică greșită. Deci ai o politică ce a făcut o editare a dovezilor în favoarea susținerii politicii. Nu s-au uitat întâi la dovezi din care să derive măsurile, ci a fost o reconstrucție a dovezilor în funcție de politica ce fusese elaborată anterior și care e proastă”, a afirmat Miclea.

Declarațiile integrale acordate de profesorul și antreprenorul Mircea Miclea:

Rep: Cum apreciați pachetul de măsuri Bolojan, în ceea ce privește educația și cultura?
Mircea Miclea: Cred că măsurile pe care guvernul Bolojan le-a luat în ce privește educația sunt greșite. Faptul că a crescut norma didactică va face profesia de profesor și mai puțin atractivă decât este ea în momentul de față. Avem doar mai puțin de 10% dintre profesori cu vârsta sub 30 de ani în învățământ. O să fie și mai puțini și în curând nu vom mai avea profesori. Și acest lucru în primul rând pentru că profesia va fi tot mai puțin atractivă, mai ales în zonele din care vine analfabetismul funcțional, în primul rând din zonele rurale. Cât de atractivă poate să fie profesia de profesor pentru cineva care trebuie să meargă la 2 sau 3 școli acum, ca să aibă o normă întreagă? Va fi complet neatractivă și asta va avea ca impact o reducere a calității actului de predare.

În definitiv, toate măsurile acestea de a crește norma didactică sunt împotriva oricăror date științifice. Punct. La fel și măsura de a crește numărul de elevi în clasă. Ambele decizii sunt împotriva oricăror date științifice. Există o analiză foarte riguros făcută pe care ați publicat-o, semnată de psihologul educațional Teodor Petre, care arată că aceste măsuri sunt complet nesustenabile științific.

În ce privește bursele studenților, bursele elevilor, din nou cred că este o mare greșeală, pentru că aceste burse puteau fi convertite în vouchere din care elevii puteau să-și cumpere doar cărți și rechizite școlare. În felul acesta, am fi obținut două lucruri:

  • 1. am fi ieșit de pe ultimul loc în Europa la numărul de cărți cumpărate pe cap de locuitor, că s-ar fi cumpărat mai mult și asta n-ar fi stricat deloc elevilor
  • 2. ar fi fost un ajutor pentru edituri și pentru librării, care și așa vor fi lovite de noile cote de TVA la care va trebui să vândă cărțile. Și atunci ar fi ajutat cu ocazia asta și librăriile și editurile.

Prin urmare, toate aceste măsuri, atât creșterea normei didactice, creșterea numărului de elevi în clasă, cât și reducerea burselor pentru elevi sunt măsuri total greșite. Măsurile legate de creșterea normei didactice vor face și mai puțin atractivă profesia de profesor, cu consecințe majore asupra încadrării lor în viitor. Și în niciun caz nu va crește calitatea actului de predare, mai ales în zona rural, unde va trebui să mergi la și mai multe școli și să faci naveta, ca să îți completezi norma.

Creșterea numărului de elevi din clasă, cum am spus, este împotriva oricărei logici științifice. Nu va crește de loc calitatea învățării. La fel cum reducerea burselor nu e deloc o măsură bună, pentru că puteau fi convertite în vouchere și ar fi ajutat și elevii, și editurile și librăriile.

Citeşte mai mult aici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: