Skip to content
Politică

O guvernare cu PNL este o provocare și pentru PSD, spune Ioan Stanomir: E un pariu și pentru domnul Ciolacu

putereaacincea.ro

Într-un interviu pentru PS News, politologul Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti și doctor în drept constituțional, este de părere că o coaliție PNL-PSD are la bază dorința de „exploatare a resurselor staului”, prin intermediul programelor de dezvoltare de tipul ”Anghel Saligny”. De asemenea, acesta a subliniat că președintele Klaus Iohannis va avea întotdeauna un „potențial de negociere cu social-democrații”, șeful statului fiind susținut cu ani în urmă de către PSD.

„Au mai existat momente în istoria recentă a politicii românești când PNL și PSD au fost împreună. Aș adăuga că pentru PNL, experiența USL nu a fost în totalitate fericită. Când nu a mai agreat termenii oferiți de PSD, a fost pur și simplu alungat de la guvernare și înlocuit cu partidul de buzunar al domnului Tăriceanu. Veți spune că acum lucrurile sunt diferite pentru că, la ora actuală, există în mod limpede un blocaj: PNL nu mai poate sau nu mai dorește să refacă coaliția cu USR și, în aceste condiții, alternativa PSD-ului este destul de clară.

Mă întrebați despre acest plan de 7 ani de guvernare. V-aș răspunde că în viața publică românească să faci asemenea planuri este o dovadă de ipocrizie demagogică fiindcă știm cu toții  că niciun plan de acest gen nu poate fi dus la capăt. S-a vorbit de foarte multe reforme. Am citit în aceste zile că cele două partide și-ar propune, printre altele, și revizuirea Constituției pentru că ar avea o majoritate care le-ar da dreptul acesta.

Eu constat că este vorba despre o dorință a PNL de a păstra măcar o parte a puterii și de o dorință a PSD de a ocupa măcar o parte a puterii. E clar că, pentru PSD, perspectiva unei lungi perioade de opoziție nu mai reprezintă o opțiune. Există probabil rațiuni care țin de presiunea pe care o exercită aleșii locali. Gândiți-vă la faptul că se discută foarte mult despre alocarea de fonduri prin intermediul acestor programe de dezvoltare locală pentru comunitățile locale. PSD este totuși partidul care are cei mai mulți aleși locali, este în frunte alături de PNL, astfel încât pentru PNL și pentru PSD programe de tip Anghel Saligny reprezintă o șansă nesperată de a exploata resursele statului. Acestea sunt fondurile din bugetul României care trebuie să intre în bugetele anumitor comunități locale și, la nivelul anumitor comunități locale, în bugetele anumitor conducători de unități administrativ-teritoriale. Dacă plasăm în acest context, putem înțelege de ce există o înclinație a celor două partide de a merge împreună și de ce acest parteneriat bazat pe o alternanță la funcția de prim-ministru poate să fie interesant pentru ambele partide.

Interesant este cine va deconta punctele slabe ale acestei guvernări împărțite: PNL sau PSD? E un pariu și pentru domnul Ciolacu, care e el însuși este într-o situație delicată la nivelul partidului, pentru că nu toți cei din partid îi sunt alături, iar leadership-ul domnului Ciolacu nu este unul foarte bine consolidat încă. E o provocare și pentru PSD. 

Observați că am scos din ecuație pe cetățenii acestei țări care au parte de provocări de cu totul altă natură zi de zi: criza sanitară, criza economică”, spune Stanomir.

PSD-PNL, o coaliție convenabilă și pe viitor

De asemenea, politologul este de părere că social-democrații sunt mai tentați și pe viitor să construiască o majoritate cu liberalii decât cu AUR pentru că, „vorbind realist, pentru PSD, PNL este un partener mult mai solid de guvernare decât AUR”.

„AUR este un partid care are un potențial de volatilitate populist. Nu este o formațiune fascistă, așa cum s-a afirmat, ci o formațiune populist-demagogică care are în compoziția sa anumite personalități cu simpatii neascunse pentru mișcarea legionară, dar dacă îl privim pe domnul George Simion, acesta nu face parte din categoria acestor personalități seduse de Corneliu Zelea Codreanu. Domnia sa vine dintr-o cu totul altă zonă. AUR crește pe fundalul crizei sanitare și a restricțiilor și a explicării profund eronate a acestor restricții populației, astfel încât PSD și PNL reprezintă la ora actuală pilonii unui sistem politic responsabil de starea în care România se află după 30 de ani.

Eu vreau să vă aduc aminte că există un președinte al României, Klaus Iohannis, care acum un număr de ani a fost supranumit premierul de la Grivco și vă mai aduceți aminte cine îl propunea în funcția de prim-ministru președintelui Băsescu?! PNL și PSD!

Ca atare, președintele Iohannis are întotdeauna un potențial de negociere cu PSD-ul. Nu a explicat acest lucru alegătorilor săi, dar știți cum este în politică, la fel ca în dragoste: s-ar putea ca, după ce te căsătorești, termenii înțelegerii să se schimbe. Se poate întâmpla să te căsătorești cu cineva sub semnul dragostei și să ajungi la divorț și la partaj, probabil că acolo ne îndreptăm și noi. Ceea ce este cu totul neliniștitor este că această țară pare lipsită de busolă. Nu e prima dată, paradoxul o face ca noi, fără busolă, să mergem undeva, nu e prea clar cetățenilor unde, dar asta este o altă discuție”, conchide Ioan Stanomir.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a afirmat, joi seară, după discuțiile cu PSD pentru formarea unui nou guvern, că a fost o întâlnire bună. Acesta a spus că discuția a fost și despre proiecte care să intre în programul de guvernare, iar una dintre variantele „interesante” pentru executiv este schimbarea premierului o dată la doi ani.

Liderii PNL și PSD sunt foarte aproape să bată palma pentru o alianță la guvernare, dar nu doar pentru perioada rămasă până la alegerile din 2024, ci și după acestea. Surse participante la discuțiile care au avut loc joi între cele două echipe de negociere conduse de Florin Cîțu și Marcel Ciolacu susțin că, de principiu, cele două partide au agreat să meargă împreună la guvernare în următorii 7 ani, cu o alternanță de prim-miniștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *