Skip to content
Politică

O guvernare deja sortită eșecului? Sociolog: Din cauza tensiunilor, vor merge cu frâna de mână trasă

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Contactat de PS News, sociologul și analistul politic Bruno Ștefan este pesimist în privința capacității viitorului guvern de a scoate țara din criză. Sociologul este de părere că vor exista tensiuni între partenerii de guvernare – PNL, USRPLUS și UDMR – iar România va merge ”cu frâna de mână trasă”.

„Am speranțe că va exista o schimbare în Educație, pentru că suntem mult în urmă, iar absența investițiilor și a unor strategii de modernizare mai accelerată va duce la o deșertificare a României. Ministra de până acum, Monica Anisie, nu a dat niciun semn că ar avea vreun proiect de accelerare a reformelor în Educație. Avem nevoie de o schimbare în mod obligatoriu cu cineva care să nu intre în această șerpărie, și nu știu cine de la PNL ar putea face asta.

" "
" "

Am niște rețineri foarte mari în ceea ce privește propunerea USRPLUS pentru ministrul Educației, domnul Ștefan Pălărie, pentru că nu e nicio diferență față de Anisie. E doar o negociere politică între mititei.

Nu este o persoană care ar avea o viziune asupra Educației și aici nu mai este vorba să facem un Guvern politic, ci să vedem cum să producem modernizarea acestei țări. Sunt 4 ani de liniște și, dacă nu avem o strategie de dezvoltare, cred că o să băltim în mediocritate și nu este o soluție bună”, spune analistul.

”Fără Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății”

Despre viitorul ministru al Sănătății, Bruno Ștefan susține că nu are încredere în propunerile PNL (Nelu Tătaru) și USRPLUS (Vlad Voiculescu).

„Eu nu cred că va fi Vlad Voiculescu. Bine ar fi să fie dat USR-ului, dar nu lui Vlad Voiculescu. Vlad Voiculescu, în loc să redreseze niște probleme, mai degrabă a închis, așa cum a fost atunci când a fost ministru. De exemplu, a închis institutele de transplant, fapt care a dus la moartea multor pacienți, tocmai pentru că a găsit ceva nereguli. Dar în loc să schimbe regulile și să potențeze și mai mult sistemul transplantului când România era pe o cale bună, a eșuat, deși eram lideri mondiali până să vină el ministru.

Dacă asta înseamnă să conduci, luptând împotriva hoției prin crimă, atunci Vlad Voiculescu ar fi o decizie proastă de ministru.

Am o mare suspiciune în privința lui, pentru că problema în sistemul de sănătate nu este corupția, ci cum să-l faci să funcționeze mai bine. Nu închizi totul doar pentru că este condusă de corupți. 

Vlad Voiculescu e un fel de Anisie, dar în alți pantaloni, crescut ca băiatul lui tata, promovat acolo că e din lumea serviciilor, la fel ca Anisie, ca Predoiu. Doar oameni care nu au performat în niciun domeniu.

În România, problema nu mai este corupția, ci incompetența. Marea majoritatea a oamenilor puși în funcții de conducere sunt niște șarlatani și, când văd că competențele lui pe domeniu sunt tot exagerat mediatizate, eu am niște rețineri că va fi un ministru bun. După cum am rețineri legate și de Nelu Tătaru.

Ministerul trebuie condus de manageri de top și de profesioniști în medicină, iar eu nu știu care sunt ăia. Noi am avut în medicină un spectacol grotesc și trist, la fel și în Educație, jalnic. Așa este și administrația și toată România”, susține sociologul.

”Justiția, un putregai de incompetenți”

Bruno Ștefan este de părere că și la Ministerul Justiției este nevoie de o schimbare majoră, din cauza „incompetenței” din sistem.

„Nu am ceva cu Predoiu, e un om bun, onest, dar rezultatele sunt mediocre într-o Românie care este în topul corupției. Nu este o mănă de fier care să zdruncine, nici măcar una de catifea, așa cum era el.

Tot statul nostru trebuie reformat, inclusiv justiția. Trebuie dinamizat, trebuie făcuți indicatori de performanță care să aducă indivizi performanți. Sistemul de justiție românesc s-a colonizat cu cei de la facultăți particulare, cu diplome nerecunoscute. Justiția este dominată de un putregai de incompetenți.

Eu privesc cu decepție toate lucrurile. Dacă până acum a fost un Guvern care a mers oarecum coerent, atât s-a putut, atât i-a dus mintea, mă aștept ca acum, din cauza tensiunilor, să mergem cu frâna de mână trasă”.

Negocieri intense între PNL, USRPLUS și UDMR în aceste zile pentru formarea noului Guvern. Cele trei partide vor semna un acord de coaliție, iar negocierile oficiale vor începe de sâmbătă. Însă, potrivit surselor, PNL a schițat deja un plan pentru noul Guvern. Astfel, funcțiile de vicepremieri ar putea fi ocupate de Raluca Turcan, Dan Barna și Kelemen Hunor, iar o parte din ministere ar urma să fie ocupate tot de foști miniștri liberali.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *