Skip to content
Opinii & Analize

O întrebare cât o pandemie

Săptămâna trecută, „divizia” de cercetare sociologică a LARICS, nou înființată și cu onor condusă de subsemnatul (dacă nu știți ce este și cine este LARICS vă puteți uita aici: www.larics.ro) – în parteneriat cu ARPIM și sub patronajul Secției de Științe Medicale a Academiei Române – a lansat un sondaj de opinie, reprezentativ național, pe teme absolut actuale de sănătate publică. Evident, o bună parte din barometru a fost dedicată tematicii covid 19 și uneia corelate datorită sezonului, vaccinarea.

Desigur, cei care au urmărit activitatea Laboratorului de analiză a războiului informațional și de comunicare strategică știu că, în ultimii doi-trei ani, LARICS a mai lansat vreo cinci sondaje naționale, de obicei în colaborare cu institute cunoscute din domeniul sociologiei opiniei publice și studiilor de piață. Particularitatea sondajului lansat săptămâna trecută (lansarea Barometrului de sănătate publică se găsește pe youtube, iar sondajul propriu-zis este disponibil pe siteul deja menționat al LARICS) ține de faptul că, începând cu acest barometru de sănătate publică, LARICS devine și o structură de cercetare sociologică propriu-zisă, care gestionează autonom toate etapele unui proiect de cercetare (proiectarea metodologică, organizarea culegerii datelor, analiza datelor, raportare, consultanță și PR), colaborând cu alți operatori strict pentru aplicarea instrumentelor de cercetare în teren, dar sub supravegherea și cu respectarea metodologiilor LARICS. Spun aceste lucruri pentru ca publicul să înțeleagă despre ce fel de proiect discutăm și convins că studiile sociologice LARICS or să mai apară în discuțiile noastre pe viitor.

Mă voi opri asupra unui singur element din acest sondaj, cel mai important și cel mai discutat de mass-media în a doua jumătate a săptămânii trecute: câți dintre români s-ar vaccina împotriva covid-19, dacă un asemenea vaccin ar fi acum disponibil?

Pe scurt, întrebarea a fost livrată respondenților în context, deci cu o propoziție suplimentară în față: „cel mai probabil, pandemia de Covid-19 va fi stopată cu ajutorul unui vaccin. Dacă un asemenea vaccin ar fi disponibil în următoarea perioadă, dvs. v-ați vaccina?”. De ce este formulată astfel? Pentru că este scenariul cel mai probabil, după cum spune și enunțul întrebării. Și pentru că o întrebare de chestionar nu este una de formular administrativ, ci una care trebuie să reconstruiască un context social, în așa fel încât subiectul să răspundă la ea nu ca la un test grilă, ci ca la un fapt de viață. Și să înțeleagă la ce întrebare răspunde.

Mai mult, spre deosebire de alte studii naționale și internaționale, am ales o paletă de răspunsuri explicite, care să acopere scenariile posibile prin care publicul ar putea judeca acest nou vaccin. Folosirea unei scale propriu-zise, cum am văzut în alte studii, nu ni s-a părut foarte nimerită. Un răspuns de tipul “mai degrabă m-aș vaccina împotriva covid 19” nu mi se pare că spune mare lucru, în timp ce o variantă de răspuns care surprinde și motivațiile ezitării ajută mult mai mult inclusiv interpretarea ulterioară a datelor.

Deci variantele de răspuns oferite de întrebarea noastră au fost: 1.Da, 2.Nu, 3.Aș aștepta o perioadă și m-aș vaccina doar dacă aș auzi că alții care s-au vaccinat nu au avut probleme de la el, 4.M-aș vaccina doar dacă ni s-ar explica mai multe despre el, respectiv obligatoriul 5.Nu știu/Nu răspund. Și se cam face lumină, măcar că acum putem înțelege și noi ezitarea unei bune părți a publicului în fața acestui nou vaccin (vaccin despre care, oricum, încă vorbim la timpul viitor). Pe de altă parte, procentul celor care spun că ar refuza vaccinarea se confirmă cu cele din alte studii, vestea bună fiind că măsurătoarea este ok, vestea proastă find aceea că un procent uriaș din populația noastră are o problemă mare cu vaccinul pe care toată lumea îl așteaptă ca să încheie toată această nebunie care durează deja de nouă luni și la noi în țară.

Practic, 38% dintre români nu s-ar vaccina împotriva covid 19, în timp ce 22% sigur s-ar vaccina. Rămânem deocamdată doar la aceste două opțiuni certe și spunem că, prin comparație cu alte studii sociologice, dar despre vaccinarea obișnuită (nu împotriva covid), procentul celor care refuză acest nou tip de vaccinare e mult mai mare, al celor care acceptă fără rezerve e mult mai mic. Mai departe, 30% dintre români ar aștepta să vadă dacă alții care s-au vaccinat anti-covid au pățit ceva și doar după aceea s-ar vaccina. O formă explicită de ezitare, de așteptat dealtfel – eu o numesc ezitarea de tip „Toma Necredinciosul”, care se tratează empiric, prin observarea de rezultate concrete; pusă astfel problema, vedem că, totuși, acest important segment de populație poate fi întors odată ce va vedea că vaccinul funcționează.

Cei 8% care spun că s-ar vaccina doar dacă li s-ar explica mai multe despre vaccin sunt o categorie chiar mai interesantă. Nu intru în detalii care ar putea să constituie un viitor articol științific, dar unii dintre aceștia sunt ezitanți relativ raționali (pe care i-a speriat mai mult modul în care presa de toate felurile a prezentat realizarea unui vaccin de acest tip ca un proces dificil și nesigur) și alții sunt, desigur, persoane care vor sfârși prin a nu fi convinse de funcționarea vaccinului, indiferent ce li se va explica (e de presupus că nu oricine cere lămuriri despre o „creație” medicală e capabil să le și înțeleagă). Restul de 2% sunt non-răspunsurile, un procent mic, de înțeles pentru o problemă intens discutată.

La ce ne ajută aceste date? La organizarea vaccinării populației împotriva covid 19 și la constituirea unei campanii de informare și popularizare privind vaccinarea împotriva teribilului virus, unde vedem că e de dus ceva muncă de convingere. Rămâne doar să își facă și statul treaba și să aducă vaccinul, dincolo de campaniile de informare. Să nu uităm că în momentul acesta, în farmacii și în cabinetele medicilor de familie, vaccinul antigripal (care se face cu cele mai bune rezultate în octombrie-noiembrie) este o raritate, iar oficialii noștri se plâng că poporul nu se vaccinează…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *