Skip to content
Sport

O invenție face cinste României în lume. Autorii, multiplu medaliați

Mintea si CorpulMintea si Corpul

România este adusă din nou în centrul atenției din punct de vedere al invențiilor tehnologice care schimbă lumea întreagă. Probabil nu este atât de cunoscută în țară invenția lui Mircea Tudor, numită Roboscan, însă aceasta este de mare ajutor mai ales pentru scanare de înaltă performanță a cargo-urilor, deci implicit a securității, potrivit Editiadedimineata.ro

Mircea Tudor – românul care a dat naștere proiectului

Mircea Tudor este administratorul MB Telecom LTD SRL și omul care a stat în spatele ideii de scanner pentru transporturi cargo, fie că este vorba despre camioane, containere sau avioane. Tudor și alți cercetători români au câstigat de trei ori, în 2009, 2013 și 2014,  Marele Premiu la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. De asemenea, cercetătorii români au câștigat 17 premii speciale, 18 medalii de aur, 8 de argint și ale 4 de bronz.

Despre scannerul premiat la Geneva în 2009, Tudor afirmă că a fost o idee încă din 2001, atunci când a fost organizată o competiție pentru securizarea vămilor.

Ce este mai exact un Roboscan?

După cum intuiția ne spune, titlul indică exact ceea ce este Roboscan, însă cum funcționează acesta și ce vizează să scaneze.

Roboscan este de fapt o scanare radioactivă, cu raze gama, care poate să ofere soluții de securitate integrate pentru vămi și aeroporturi, în vedere detecției explozibililor și narcoticelor. Razele acestea sunt scăzute și nu pun în pericol sănătatea celor din jur. De asemenea, firma mai produce și echipamente dotate cu scanarea cu raze X pentru bagaje, colete și mărfuri, detectori de contrabandă, echipamente examinare a documentelor și a probelor criminalistice. De menționat este faptul că Roboscan 1M este primul scanner telecomandat din lume, existența acestei telecomenzi făcând Roboscanul unic.

Cu toate că MBT este asociat Tudor Scan Tech, de franciză elvețiană, Mircea Tudor este creierul acestui tip de scanner menit să ajute la protejarea securității vămilor și a ceea ce este transportat în containere sau avioane, iar pe plan internațional este cunoscut ca un produs dezvoltat de cercetătorii români.

Citiți AICI articolul complet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *