Skip to content
Opinii & Analize

O lecție de geografie pentru Iohannis. Din Basarabia la Ierusalim

Inquam Photos / Octav Ganea

Să privim împreună această hartă …


Fixați cu ochii minții zona Tiraspol și Odesa. Două zone strategice care fac parte din viitorul plan rusesc de anexare teritorială, pe modelul Crimeei. La sud de Republica Moldova se întinde fâșia de teritoriu ucrainean brăzdată de ghioluri. Este viitorul călcâi al lui Ahile, atât pentru România cât și pentru Ucraina. Dacă va fi să fie război, aici va fi. Fostul președinte Băsescu a indicat “lunca Dunării” ca făcând parte din strategia militară rusească de atac demonstrativ asupra Europei. Pretextul unui viitor conflict este autonomia Tiraspolului și protejarea populației rusofone.

Odată ce Federația Rusa va forța o “graniță” cu România, implicit cu NATO, jocul geopolitic poate evolua pe nisipuri mișcătoare, inclusiv o confruntare locală NATO – Rusia, prin interpuși, pe modelul din Siria. Ucrainienii, sprijiniți de români și moldoveni împotriva “omuletilor verzi ai lui Putin”. Șansele ca să se petreacă acest scenariu sunt mari: tarul Putin este în scădere masiva de popularitate, Federația este lovită de criza economică. Ce face Putin când are probleme? Război: în Cecenia, la început de mandat, în Georgia, în Crimeea…

Cine asigură României în aceste condiții securitatea națională, teritorială? În fața unui nou război purtat la granița sa. Și, Doamne ferește, peste granița noastră, în Dobrogea și pe litoralul Marii Negre? De ce credeți că de câteva luni CFR-ul transportă tancuri Abrams către Constanta?

Apropos, va dați seama că dacă Federația Rusa ocupa fâșia de teritoriu ucrainean care reprezinta deschiderea la Marea Neagră și la gurile Dunării ne putem lua adio de la exploatările de gaze naturale offshore. Și uite așa rușii rezolvă și chestia cu “gazul românesc” care ar afecta, puțin nu foarte mult, interesele Gazprom. Oricum rușii ar avea satisfacția să nu ii lase pe americani să foreze în Marea Neagră, care a devenit de facto lac rusesc după ocuparea Crimeei, acest portavion terestru al Federatie.

Asadar, cine ne protejează? Germania lui mamaia-pensionată Merkel, Franța lui Macron aflată în plina revoluție stradală? Armata europeană care nu există, armata romană lipsită de tehnica militară prin grija politicienilor?

Statele Unite reprezintă singura garanție reală de securitate a României. Ar fi bine să ne intre în cap extrem de clar ideea asta. Și lui Iohannis în special. Care trebuie să renunțe o dată pentru totdeauna la “dansul din buric” între SUA și UE în chestiunile de politica internațională. Da, suntem alături de europeni în chestiuni economice și de Justitie, cât privește politica externă trebuie sa mergem pe mâna americanilor. Așa este logic, corect și în interes național. Șovăială, jocul la două capete, stilul nostru bizantin, nu merge aici.

Statele Unite vor dovezi irefutabile de loialitate in susținerea viziunii ei internaționale, ne place sau nu ne place, asta este situația. Soldații romani s-au dus la război in Irak alături de americani și britanici, in ciuda opoziției vechii Europe, in al doilea război din Golf, și astfel am fost primiți in NATO. Și bine am făcut. Am câștigat timp de 16 ani un scut de protecție NATO, în spatele căruia am putut să ne dezvoltăm și să creștem economic.

Statele Unite vor întărirea Israelului în fata agresiunii terorismului iranian, pentru asta au recunoscut Ierusalimul drept capitala statului israelian și au mutat ambasada de la Tel Aviv. România, din cauza politicii Federatiei Ruse, după Crimeea și instaurării regimului autoritar al  lui Putin, trebuie să meargă alături de Statele Unite în chestiunea ambasadei. Pentru a da dovada de loialitate și pentru că, cinic vorbind, nu avem de ales.

Modul în care s-a scris istoria Europei în ultima suta de ani, din păcate, a avut legătură mai degrabă cu geografia decât cu dreptatea și libertatea popoarelor. Geografia este reală, este palpabilă în comparație cu gărgăunii și orgoliile unor politiceni trecători cum este și Iohannis.

Asadar, să privim încă o dată harta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *