Skip to content
Politică

O lege ce ar zgudui din temelii societatea: un deputat PNL vrea deconspirarea întregului personal al fostei Securități!

A apărut un proiect de lege care, odată intrat în vigoare, ar zgudui din temelii societatea. Un deputat PNL vrea deconspirarea întregului personal al fostei Securități.

Deputatul PNL Dan Cristian Popescu propune printr-un proiect de lege deconspirarea întregului personal al fostei Securităţi – ofiţeri, colaboratori, informatori – prin publicarea listei cu toate persoanele care au făcut parte din această structură, fără un caracter punitiv, informează Agerpres.

Liberalul susţine că, în prezent, în arhivele SRI şi SIE se mai află aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din Securitate.

Iniţiativa legislativă prevede desecretizarea dosarelor fostei Securităţi comuniste din România din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, aflate în prezent în arhivele SRI, SIE şi MApN, dar care nu au fost predate până în prezent Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Proiectul stipulează că, în termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, instituţiile care deţin în arhivele proprii documente referitoare la personalul care a făcut parte din fosta Securitatea vor proceda la desecretizarea şi predarea dosarelor către CNSAS.

În expunerea de motive, liberalul arată că în România nu a existat o lege clară a lustraţiei prin care să fie stabilită şi considerată activitatea fostei Securităţi din perioada comunistă ca fiind un aparat ideologic ce a sprijinit regimul comunist.

„S-a creat impresia că numai membrii de frunte ai nomenclaturii comuniste au fost cei care au susţinut acest regim. Există însă legislaţie adoptată după anul 1990 care a stabilit doar anumite aspecte legate de activitatea Securităţii comuniste din România şi care a condamnat formal o parte din persoanele care au desfăşurat activităţi represive în acea perioadă”, precizează iniţiatorul.

Potrivit acestuia, „condamnarea comunismului în Parlamentul României a fost doar o formalitate, aceasta neavând consecinţe efective în a îndepărta persoanele care au aplicat şi au abuzat de puterea regimului comunist pentru a persecuta semenii lor în numele unei ideologii străine poporului român”.

Deputatul PNL mai arată că, până în prezent, au fost predate CNSAS – în baza a trei hotărâri CSAT – o mare parte din dosarele de colaboratori şi informatori ai fostei Securităţi comuniste, rămânând în prezent în arhivele SRI şi SIE aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din aceste instituţii.

„Considerăm că după 26 de ani de la schimbarea regimului comunist din România nu se mai justifică nedeconspirarea acestor ultime dosare, iar prin menţinerea lor în situaţia actuală se creează suspiciunea că persoanele care ar putea fi identificate în acestea încă pot influenţa viaţa social-economică şi politică a ţării. Prin similitudine, fosta RDG a procedat la deconspirarea întregii arhive a STASI, prin Comisia Gauck, preşedintele comisiei, Joachim Gauck, ajungând apoi preşedintele Germaniei”, adaugă liberalul.

El precizează că „legea nu se vrea a avea un caracter punitiv pentru persoanele care au făcut parte din această instituţie a regimului comunist, ci doar a oferi, prin listele publicate ulterior, o imagine a istoriei României în perioada comunistă”.

„Deconspirarea acestor ultime dosare ale fostei Securităţi comuniste din România nu ar bulversa deloc viaţa politică internă a ţării, ci, dimpotrivă, prin ieşirea la iveală a adevărului din aceste documente s-ar îndepărta multe suspiciuni privind anumite persoane care au ocupat sau ocupă în prezent funcţii publice”, mai arată deputatul liberal.

Proiectul de lege a fost depus miercuri la Camera Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *