O majoritate absolută a extremei drepte poate fi evitată, crede premierul francez Gabriel Attal

Sursă foto: Facebook/ Gabriel Attal

Premierul francez Gabriel Attal, un aliat apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron, crede că o încercare transpartinică de a priva partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), de o majoritate parlamentară absolută după turul al doilea al alegerilor de duminica viitoare ar putea avea şanse de reuşită, relatează Reuters.

Attal a făcut aceste declaraţii după ce peste 200 de candidaţi din întregul spectru politic au fost de acord să se retragă din competiţiile locale pentru a lăsa cale liberă celui care era cel mai bine plasat pentru a învinge candidatul RN în circumscripţia electorală respectivă.

„Ceea ce arată aceste retrageri este că putem evita o majoritate absolută pentru extrema dreaptă”, a declarat Gabriel Attal la postul de radio France Inter.

RN ar avea nevoie de 289 de locuri pentru a controla Adunarea Naţională a Franţei, care are în total 577 de locuri.

Ministerul de Interne urma să publice lista candidaţilor din al doilea tur de scrutin, dar presa locală a estimat că până la 218 candidaţi s-au retras, reducând numărul de districte în care votul anti-RN riscă să fie divizat.

Înainte de aceste retrageri, cercetătorii de la institutele de sondaje calculaseră, după primul tur de scrutin, că RN ar fi pe cale să obţină între 250 şi 300 de locuri.

Întrebarea rămâne dacă şi alegătorii vor fi de acord cu efortul de a bloca partidul anti-imigraţie şi eurosceptic. Alegătorii de centru s-ar putea să aibă o problemă în a sprijini un rival de extremă stânga al RN, în timp ce mulţi susţinători de stânga sunt atât de dezamăgiţi de Macron, încât nu vor suporta să sprijine pe cineva din alianţa sa.

Le Pen a declarat miercuri că ar putea contacta alte partide, dacă RN nu va obţine majoritatea absolută. Alegerea sa pentru funcţia de prim-ministru, Jordan Bardella, a insistat că va refuza să formeze un guvern fără un mandat suficient de puternic.

PIEŢELE FINANCIARE, ÎNCREZĂTOARE ÎN SUCCESUL „FRONTULUI REPUBLICAN”

Pieţele financiare au fost liniştite de încercarea de a crea un aşa-numit „front republican” împotriva partidului lui Le Pen, reducând prima de risc pentru datoria suverană a Franţei. „Strategia ar limita semnificativ şansele ca Le Pen să câştige o majoritate absolută”, a declarat într-o notă economistul şef pentru Europa al Jefferies, Mohit Kumar.

RN a ieşit învingătoare în primul tur al votului, desfăşurat duminică, după ce pariul lui Macron de a organiza alegeri anticipate a eşuat, lăsând tabăra sa centristă pe un şubred loc trei, în spatele RN şi al unei alianţe de stânga formate în grabă.

Le Pen se străduieşte de ani de zile să îmbunătăţească imaginea RN, însă grupurile de apărare a drepturilor îşi exprimă îngrijorarea cu privire la „preferinţa naţională” pe care o exprimă şi la politicile anti-migranţi ale acesteia, în timp ce euroscepticismul său profund ar putea reprezenta o ameninţare gravă la adresa viitorului integrării europene.

Le Pen a semnalat planuri de a anula reformele lui Macron, cum ar fi măsura nepopulară a acestuia de a creşte vârsta de pensionare, iar economiştii se întreabă dacă planurile de cheltuieli mari ale RN au acoperire integrală.

Cu toate acestea, chiar dacă RN nu ajunge la putere, Franţa s-ar putea confrunta cu luni de incertitudine politică până la sfârşitul mandatului lui Macron, în 2027 – când Le Pen este aşteptată să facă o nouă încercare de a ajunge preşedinte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: