Skip to content
Politică

O nouă alianță între PSD-UNPR-ALDE nu înseamnă neapărat o majoritate parlamentară EXCLUSIV

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat o nouă alianță cu ALDE și UNPR. Momentan, atât ALDE, cât și UNPR sunt partide aflate la mâna PSD-ului și greu ating 5% în sondaje. Dacă ALDE și UNPR nu depășesc acest prag, nu vor reuși să ocupe locuri în Parlament și astfel nu mai atrag atenția nimănui.

Nu trebuie să uităm că în urmă cu câteva luni, Liviu Dragnea a ținut în șah UNPR-ul, care aștepta un protocol cu social-democrații. Într-un final, protocolul a fost semnat, dar progresiștii s-au plâns că îi dezavantaja. Practic, nu aveau nimic de câștigat, iar în teritoriu s-au iscat numeroase conflicte PSD-UNPR.

Dacă până acum s-a creat impresia că Liviu Dragnea poate rezolva problemele social-democraților, rămâne de văzut cum va stinge conflictele din teritoriu, pe care tot el le-a provocat. Sunt județe în care pesediștii nu sunt dispuși nici măcar să stea la negocieri cu cei din UNPR.

Strategia PSD-ului a fost aceea de a lăsa UNPR-ul să se stingă încet, dar sigur, sub ochii neputincioși ai lui Gabriel Oprea. UNPR nu are nici lideri și nici candidați cu notorietate, motiv pentru care trebuie să ne așteptăm la un rezultat foarte slab al progresiștilor la alegerile locale.

Tocmai de aceea există puține șanse ca UNPR să mai fie băgat în seamă de partidele mari. Liviu Dragnea a precizat clar: „După alegerile locale, vom avea o discuţie strategică pentru a vedea care este cea mai bună formulă de a candida, pentru a ne maximiza şansele”. Cu alte cuvinte, ALDE și UNPR sunt constrânse să obțină rezultate bune la alegerile locale pentru a atrage atenția PSD-ului. Liviu Dragnea a transmis că se gândește la o nouă alianță, însă doar dacă aceasta va fi avantajoasă. Până pe 5 iunie, va fi un mister cine va avea mai mult de câștigat de pe urma acestei alianțe.

ALDE nu se află în aceeași situație cu UNPR, deoarece a reușit în ultimul timp să strângă un grup de lideri și a încercat să-și sporească prezența în teritoriu. Formațiunea condusă de Tăriceanu stă mai bine în sondaje și are șanse să sară de pragul de 5% la alegerile parlamentare.

În timp ce PSD se concentrează pe ALDE și UNPR, rămân totuși două formațiuni politice cu șanse mari să intre în Parlament în iarna lui 2016. UDMR se bazează pe voturile etniei maghiare din România, iar Mișcarea Populară speră să fie ajutată de notorietatea lui Traian Băsescu. În trecut, PSD și UDMR au format o alianță și, probabil, vor negocia din nou după alegerile parlamentare. Totodată, fostul președinte Băsescu poate alege să sprijine o majoritate parlamentară condusă de PSD decât să întărească PNL-ul.

Putem să afirmăm că rezultatul de la alegerile locale va contura, într-o oarecare măsură, și noua majoritate parlamentară. Alegerile locale sunt un test care ne va arăta partidele capabile să sară de pragul de 5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *