O nouă cădere a Imperiului milionarului, Ion Grecu. Cum a ajuns să fie executat silit din toate părțile

Ion Grecu
Sursa foto: riseproject.ro

Despre cum cad afacerile unui consorțiu, una după alta, cum poți pierde totul atunci când credeai că ești solid și ai pârghii la nivel înalt și cum împrumuturile repetate la bănci te conduc fix la faliment, aflăm din povestea unuia dintre membri „Forbes 500 Miliardari“.

O nouă licitație. Executare silită

O nouă licitație, în vederea vânzării unor active aflate în patrimoniul societății constănțene  Elcomex Agroindustrial SA, a avut loc luni, 30 octombrie a.c. Licitația a pornit de la 12.213.127 lei (2,5 milioane de euro) pentru Fabrica de Nutrețuri Combinate din comuna Nicolae Bălcescu, un siloz de 16.000 de tone, un depozit de materii prime dar și echipamente, utilaje și mașini. Elcomex Agroindustrial SA aparține milionarul Ion Grecu, asociat majoritar (99%) și beneficiar al societății și soției sale Grecu Camelia (1%).

Siloz, depozit de materii prime, depozit produse finite, laborator de analize, utilajele și mașini, birouri  și 24 de loturi de teren extravilan- toate, duse pe apa sâmbetei!

Prima licitație a fost pe 28 august 2023, pentru blocul de active „Fabrica de nutrețuri combinate și siloz”, iar prețul de pornire pentru aceasta a fost de 12.213.127 de lei, fără TVA. Fabrica cuprinde, printre altele, și un siloz de 16.000 de tone, un depozit de materii prime de 700 de tone, un depozit produse finite 100 tone, un laborator de analize, birouri și alte anexe, dar și echipamentele laboratorului FNC, utilajele și mașini

A deține cea mai mare fermă de capre din lume…un vis spulberat de bănci!

Visul  milionarilor Grecu era acela de a ajunge să deţină cea mai mare fermă de capre din lume. Pentru acest deziderat au făcut investiţii uriaşe, de zeci de milioane de euro. Astfel, în 2016, societatea a decis prelungirea cu un an de zile a liniei de credit în valoare de 12,5 milioane de lei, contractată de la CEC Bank.

Povestea afacerii Elcomex

Elcomex Agroindustrial SA a fost înființată în 2004 și funcționa ca un business integrat. Societatea deținea 1.600 de hectare de teren arabil, un depozit de 16.000 de tone de cereale, situat în Constanța, o fabrică de nutrețuri concentrate și o fermă cu peste 6.000 de capre din rasa Alpine, inaugurată în 2012.

Familia Grecu visa ca în 2017 să ajungă la un efectiv de 1200 de caprine  şi să devină, astfel, cea mai mare fermă de capre din lume.  30 de milioane de euro a fost investiția în agricultură. În 2014, Elcomex Agroindustrial şi Elcomex IEA luau împreună de la BRD un credit de 10 milioane de euro pentru finanţarea afacerii agricole.

În 2021, la sfârșitul acestei povești de succes, potrivit www.listafirme.ro, Elcomex Agroindustrial SA a avut o cifră de afaceri de 2.702.603 lei și 11 angajați.

În prezent, societatea se află în reorganizare judiciară.  Pe lângă active, firma a mai pierdut și 24 de loturi de teren extravilan situate tot în comuna Nicolae Bălcescu.

Istoric judiciar

Potrivit  replicaonline.ro, Tribunalul Constanţa a decis pe 27.04.2017 intrarea în insolvenţă a Elcomex Agroindustrial SA, iar trei bănci s-au înscris imediat la masă credală, după ce, anterior, cereau chiar ele insolvenţa firmei. „Admite cererea formulată de debitoarea S.C. ELCOMEX AGROINDUSTRIAL S.A. În temeiul art. 65 alin. 1 coroborat cu art. 38 alin. 1, art. 71 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei S.C. ELCOMEX AGROINDUSTRIAL S.A., cu sediul în comună Nicolae Bălcescu. În temeiul art.66 alin.7 din Legea 85/2014, califică cererile de deschidere a procedurii formulate de creditorii S.C. UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN S.A., BANCA COMERCIALĂ INTESA SANPAOLO ROMÂNIA SĂ şi BANCA TRANSILVANIA S.A. că fiind declaraţii de creanţă. În temeiul art. 73 şi 45 alin. 1 lit. d coroborat cu art. 57 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, desemnează provizoriu, la cererea creditoarei Banca Transilvania SĂ, pe societatea profesională BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din lege, cu o retribuţie fixă de 3.000 lei, fără TVA, precum şi o cotă variabilă de 10% din fondurile obţinute în beneficiul creditorilor, fără TVA”, se arată în mînuță Tribunalului Constanţa.

Biserica Ortodoxa in afaceri de constructii cu Ion Grecu

Ion Grecu detinea in Constanta si o firma de constructii: Elcomex IEA SA Cernavodă este una din cele mai vechi şi mai cunoscute din regiune si unul din colaboratorii fideli ai Nuclearelectrica, Elcomex prestând aproape non-stop diverse servicii pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Potrivit republicaonline.ro,  Transelectrica şi Metrorex, au angajat Elcomex IEA pentru variate servicii, valoarea totală a contractelor din bani publici depăşind 210 milioane de euro.  Tot colegii de la republicaonline spun că în afacerea lui Grecu s-a aflat şi Biserica Ortodoxă, acţionară în Elcomex IEA SA prin intermediul unei societăţi comerciale deţinute de Mitropolia Olteniei. Una peste alta, pe 7 aprilie 2017, Tribunalul Constanţa declara insolventă şi Elcomex IEA.

Si asta nu este tot…Falimentul fermei de calcani de la Corbu a familiei Grecu de 3 milioane de euro, bani europeni

Și ferma de calcani,  Elcomex Aqua SRL a înregistrat pe 14 martie 2019 un dosar la Tribunalul Constanța, prin care cerea falimentul. Elcomex Aqua a primit finanţare europeană de 2.984.565 de euro pentru “construire fermă piscicolă marină în sistem recirculant”

In 2011, Ion Grecu anunţa investiţii de 4,5 milioane de euro, din care jumătate din fonduri europene, într-un proiect unic în ţară, iar în septembrie 2013, potrivit republicaonline.ro, deja se perindau politicieni de seamă pentru a se poza la ferma de calcani. Pe 29 septembrie 2013, ministrul Agriculturii de atunci, Daniel Constantin, însoţit de comisarii europeni Maria Damanski (pentru Piscicultură) şi Dacian Cioloş (pentru Agricultură), dar şi de ministrul Mediului, Rovana Plumb şi vicepremierul Liviu Dragnea, au vizitat Elcomex Aqua SRL.

Dar sa revenim la…caprele noastre.

Caprirom: Era o afacere excelentă pentru ei: colectau lapte de capră și de la alți crescători și ofereau, la schimb, bani și furaje

Am cerut mai multe informații vicepreședintelui Caprirom, Andreea Anghel.

“ Elcomex era înscris în registrul Genealogic Constanța. Afacerea cu capre a lui Ion Grecu a fost una excelentă deoarece avea sistem integrat: de la furaje până la procesare. Avea și un abator. Animalele erau aduse din Franța și erau foarte performante, adică ajungeau să dea și 6 litri de lapte pe zi. Ei colectau lapte de capră și de la alți crescători și le dădea bani și furaje”, își amintește vicepreședintele Caprirom.

În dialogul nostru am încercat să depisatm care sunt principalele cauze ale declinului Elcomex și am ajuns la concluzia că sunt factori care afectează pe toți crescătorii de capre din România.

În perioada pandemiei ei nu mai procesau. Nu mai aveau ce face cu laptele

“Căderea Elcomex a început cu 2 ani cred, înainte de pandemie, dacă îmi amintesc bine. În perioada pandemică, déjà ei nu mai procesau. Cert este că nu mai aveau ce face cu laptele. În țara noastră există un interes foarte scăzut pentru laptele, branza și carnea de capră. Deși avem tradiție din moși strămoși, mai ales în Dobrogea, în creșterea caprelor,acum pare a fi o îndeletnicire neavantajoasa, secundară. Investițiile massive ale lui Ion Grecu în tehnologie modernă, în calitate, nu au putut să fie amortizate deoarece prețul mic al produsului caprin nu acoperă cheltuielile.  Să nu uităm de seceta pedologica din Sud: animalele nu au ce să manace, iar crescătorii își țin ferma la limita subzistenței”.

Cine rezistă în afacerea creșterii caprelor?

“ Se descurcă destul de bine cei care duc lanțul “De la fermă la furculița”, adică cei care produc, procesează și vând. Condiția de baza este aceea de a-și procesa singuri material prima. Nu poți vinde laptele cu 1,7-2,5 lei litru altor procesatori deoarece nu poți acoperi nici cheltuielile cu furajele”.

Vanbet Vaslui, noul proprietar al caprelor Elcomex

Tot de la vicepreședintele Caprirom am aflat că animalele firmei Elcomex au ajuns la Vanbet, producător de carne de pui din Vaslui, controlat de antreprenorul Fănel Bogos. Vanbet are o cifră de afaceri de 219 mil. lei (circa 46 mil. euro), compania fiind prezentă pe piaţă de 20 de ani.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: