O nouă escrocherie imobiliară în Ilfov, case lângă groapa de gunoi

afaceristi imobiliari ilfov
foto: Avertizori de Integritate

Construcțiile sunt o afacere extrem de profitabilă în județul Ilfov și nu numai. Mulți oameni de afaceri au dat lovitura cu casele pe care le-au ridicat și apoi le-au vândut românilor dornici să scape de blocurile ceaușiste, mici, întunecate și vechi.

Așa s-au trezit mulți că au cumpărat cioara vopsită de pe gard. Unii s-au mutat fără să aibă curent electric, alții fără să aibă gaze, alții fără să aibă locuri de parcare, la alții a început să plouă în casă sau, și mai rău, au început să fie deranjați de mirosurile provenite de la gropile de gunoi din apropiere. Adaptarea permanentă a legislației, după bunul plac al așa-zișilor investitori, a dus la o dezvoltare haotică a multor zone din România, dar mai ales în Județul Ifov, scrie Avertizori de Integritate.

„Am cumpărat acum doi ani o casă în ansamblul rezidențial Dealul Verde din județul Ilfov. Am încheiat contractul cu un termen de livrare care, evident nu a fost respectat. Constructorul a avut întârzieri de aproape 6 luni. Când ne-am mutat, rețeaua de gaze nu era conectată și nu este nici până în prezent. Am aflat ulterior că în apropiere există o groapă de gunoi despre care nu am fost informați când am cumăpărat imobilul și am mai aflat că în perimetrul de siguranță al gropilor de gunoi nu se pot construi cartiere rezidențiale. În tot acest timp, noi plătim în continuare rate la bănci. Singura soluție ar fi să dăm în judecată dezvoltatorul. Dar, surpriză, acesta a ieșit din societatea care ne-a vândut imobilul. Deci, nu avem ce face, decât să sperăm că problemele se vor rezolva în urma reclamațiilor contra lui Vasile Diaconu pe care le vom face la protecția consumatorului și chiar și la poliție”, s-a plâns recent un cumpărător din Ilfov, prin adresele trimise la redacția noastră (n.r Avertizori de Integritate).

Practici înșelătoare

Astfel de povești sunt foarte multe în jurul Capitalei și în județul Ilfov. Autoritățile dau autorizații, instituțiile verifică deseori superficial calitatea lucrărilor și amplasarea față de obiective care provoacă disconfort, dar contractele semnate între cumpărător și dezvoltator nu sunt verificate de nimeni.

Dar cea mai inedită practică înșelătoare făcută în acest domeniu este cea a dezvoltatorilor imobiliari Vasile Diaconu, Adrian Velicescu și Boruz Valentin care au achiziționat terenuri la un preț extrem de scăzut în apropierea gropilor de gunoi din Ilfov, în unele cazuri și de 0,05 EUR pe mp pe care au construit case vândute ulterior unor naivi cu peste 50.000 euro bucata.

Din reclamele făcute de aceștia pe paginile de internet Dealul Verde (www.dealulverde.ro) sau direct cumpărătorilor pe diverse alte site-uri, rezultă că gropile de gunoi din Ilfov nu deranjează imobilele propuse spre vânzare.

Redăm mai jos o discuțiile purtate de reprezentanții Dealul Verde cu diverși cumpărători interesați:

Ulterior, naivii care au căzut în plasa lui Vasile Diaconu, Adrian Velicescu și Boruz Valentin și au făcut credite bancare ca să trăiască în case cu grădină și aer curat, au constatat că în jurul gropilor de gunoi există disconfort accentuat.

Aceasta a fost picătura care a umplut paharul locuitorilor din complexul Dealul Verde, care au fost înșelați de așa-zișii dezvoltatori Vasile Diaconu, Adrian Velicescu și Boruz Valentin și care acum se adresează protecției consumatorilor și chiar poliției.

Dezvoltatorii Vasile Diaconu, Adrian Velicescu și Boruz Valentin știau foarte bine că există o lege prin care nu se permite construcția de case în apropierea depozitelor de gunoi, HG 349/2005 precum și Ordinul Ministerului Sănătății 119/2014.

Aceiași dezvoltatori imobiliari care susțineau că nu există disconfort de la groapa de gunoi la Dealul Verde apar în asociații care luptă împotriva gropilor de gunoi. Vasile Diaconu este vicepreşedinte al Asociaţiei Grup de Acţiune Locală Berceni. Adrian Velicescu este membru în aceeași asociatie ca și Boruz Valentin care este de profesie IT-ist și este vârful de lance în afacerile imobiliare ale mamei sale, Boruz Alexandrina, care lucrează în MAPN. Deci ei știau de disconfort atunci când au vândut casele!

„Respirăm hidrogen sulfurat şi toate gazele de groapă şi vom avea două gropi într-o singură localitate. Practic, nu vom avea unde să ne creştem copiii. Aici nu vom avea parte de nimic altceva, decât de poluare”, a declarat, Adrian Velicescu.

„În proiectul noii gropi de gunoi se precizează clar că trebuie o zonă de protecţie sanitară de o mie de metri, deci în jurul ei la o mie de metri nu are voie nimeni să locuiască pentru că este periculoasă. Se precizează cuvântul «levigat», se precizează că vor fi depozite mii de tone”, a declarat, Vasile Diaconu, vicepreşedinte al Asociaţiei Grup de Acţiune Locală Berceni.

Văzând că sunt constrânși de cetățenii înșelați, Vasile Diaconu, Adrian Velicescu și Boruz Valentin au lansat o platformă bazată, așa cum era de așteptat, tot pe o înșelăciune, denumită iarmiroase.ro.

Prin această platformă se trimit zilnic mii de sesizări către autorități pentru mirosurile de la gropile de gunoi fără ca aceste sesizări să fie inițiate sau semnate de cetățenii din Ilfov, în mod ilegal, deoarece vehiculează în mod fraudulos datele personale a mii de cetățeni, fără consimțamântul acestora.

„Era o fermă de porci la marginea comunei Berceni care se pare că este a unui om politic și am vrut sa reclam mirosul de la aceasă fermaă. Am intrat pe platforma iarmiroase.ro și am constatat ulterior că am fost păcălit, datele personale mi-au fost furate și reclamția mea a ajuns în cu totul altă parte, reclamând de fapt o groapă de gunoi, iar nu ferma de porci care ne deranjează. Așa s-a întâmplat cu tot grupul de vecini de pe strada noastră și credem că vor să ne folosească datele personale și în campaniile electorale de anul viitor”, arată un cetățean revoltat de la marginea comunei Berceni, uimit de faptul că i-au fost furate datele personale așa de ușor. „Maă voi adresa politieiși parchetului”, spune acesta în încheierea conversației.

Prin aplicația iarmiroase.ro este generat automat un formular sub forma unei petiții adresată tuturor instituțiilor cu atribuții de mediu, care preia automat datele persoanei care accesează platforma și transmite în numele acesteia petiții către toate autoritățile de mediu, Garda Națională de Mediu, Direcția de Sănătate Publică și alte instituții.

Această platformă a fost creată și cu un scop mult mai larg, fiind folosită pentru campania electorală a asociaților din umbră ai lui Vasile Diaconu și Adrian Velicescu, Viorel Petcu și Ionel Lucian Dumitrescu. Viorel Petcu dorește să candideze la funcția de primar al Comunei Berceni, alegând acest mod de a-și începe campania electorală. În condițiile în care dl Viorel Petcu va ajunge în funcția de primar al Comunei Berceni atunci domnii Vasile Diaconu, Adrian Velicescu si Boruz Valentin vor avea calea deschisă spre escrocheriile imobiliare începute cu ani în urmă.

Legăturile politice ale lui Vasile Diaconu, Adrian Velicescu si Boruz Valentin au făcut posibilă acestă afacere „spectaculoasă” prin care terenuri cumpărate cu 0,05 euro/metrul în apropierea gropilor de gunoi se vând în prezent la prețuri de 1000 de ori mai mari, cu 50 de euro/metrul și vând imobilele construite pe aceste terenuri unor navi carăra li s-a promis un aer curat. Toate acestea au fost posibile datorită legăturilor politice strânse ale lui Vasile Diaconu și Adrian Velicescu cu consilierii USR din Comuna Berceni, Viorel Petcu și Ionel Lucian Dumitrescu, care au facilitat obținerea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire într-o zonă ilegală, în apropierea gropilor de gunoi.

Așa se apără Vasile Diaconu, Adrian Velicescu și Boruz Valentin în fața oamenilor înșelați cărora le-au fost vindute case în apropierea gropilor de gunoi: prin practici necinstite!

Prin practici necinstite se înțelege practici prin care, în scopul promovării vânzării sau dezvoltării oricărui proiect imobiliar, se apelează la publicitate înșelătoare sau practică necinstită inclusiv oricare dintre următoarele: (i) orice declarație, fie în scris, fie prin prezentare care arată în mod fals faptul că serviciile sunt de un anumit standard sau grad ori dacă dezvoltatorul sau reprezentanții acestuia fac o declarație falsă sau înșelătoare cu privire la serviciile pe care le oferă; (ii) situația în care dezvoltatorul permite publicarea oricărui document publicitar sau prospect, fie în ziar sau în alt fel de publicație scrisă sau on-line cu privire la serviciile sale, care nu sunt oferite în realitate sau dezvoltatorul îngăduie orice practică frauduloasă din partea angajaților acestuia sau a colaboratorilor direcți.

Cetatenii nemulțumiți sau care se simt înșelați de practicile necinstite ale dezvoltatorului Vasile Diaconu care, în colaborare cu Adrian Velicescu si Boruz Valentin le-au vândut iluzia că vor trăi într-o zonă cu aer curat se adresează public autorităților pentru a cere sprijin în recuperarea banilor. Acestia vor sa faca un proces colectiv pentru daunele suferite ca urmare a excrocheriilor si manipularilor la care au fost supusi impotriva urmatoarelor persoane pe care le considera vinovate: Vasile Diaconu, din Constanta, care controleaza societatea Advanced Land DV SRLsotia sa Diaconu Dana Gabriela care controleaza Advanced Land DIV SRL; Valicescu Adrian din Iasi, care a fost asociat cu persoane fizice din Israel , unul dintre acestea Nochi Dankner, acuzat si condamnat in Israel; Boruz Alexandru Valentin din Caracal, cel care a inventat platforma iarmiroase.ro detinator al societatii Webtot SRL, și care cu ajutorul mamei sale – Boruz Alexandrina din cadrul MaPN au folosit ilegal informatii din cadrul ministerului pentru realizarea platformei.

De asemenea Boruz Valentin a folosit si foloseste infrastructura societatii Online Venues&Events SRL, la care este angajat, pentru realizarea si exploatarea platformei ilegale iarmiroase.ro; Dumitrescu Florin Alexandru din Buzau avand calitatea de avocat al grupul de interese imibiliare, acesta fiind inculpat intr-un dosar inregistrat la Curtea de apel Bucuresti, avand ca obiect comiterea infractiunii de evaziune fiscala; Irina Maria Ursache, din Bacau, avocat implicat in grupul de interese imobiliare care manipuleaza realizarea de studii false in judetul Ilfov.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: