Skip to content
Politică

O nouă execuţie în USR – Liderul filialei Diaspora, suspendat un an din partid: ”Un joc mizerabil practicat de nişte userişti fără scrupule”

Inquam Photos/George Călin
" "

Preşedintele proaspăt ales al filialei USR Diaspora, Emanuel Stoica, a fost suspendat din partid pe o perioadă de  un an de zile. În pragul scrutinului pentru alegerile locale de luna viitoare, conducerea USR continuă se pare operaţiune de îndepărtare a liderilor incomozi care se opun într-un fel sau altul oamenilor din jurul lui Dan Barna.

Unul dintre membrii USR critică mazilirea şefului filialei USR Diaspora, o decizie luată de „gașca de 12 a lui Dan Barna”.

Emanuel cred că îşi dorea să ajungă parlamentar din partea Diasporei, dar cineva îşi doreşte mai mult locul acela călduţ ce îţi asigură un venit de 10.000 de euro lunar timp de 4 ani. Vor urma şi alte execuţii pentru că totul e pentru bani, nici măcar pentru putere, e un joc mizerabil practicat de nişte userişti fără scrupule pentru a putea duce nişte bani acasă la familiile lor. Până la urmă aveau dreptate oamenii pe stradă în 2016, când ne întrebau de ce să vă votăm: “’Ca să furaţi şi voi ca ăştia?’”, scrie Doru Oprea pe pagina sa de Facebook.

Emanuel Stoica (FOTO: usrplus.ro)

Mișcarea a fost anticipată de către deputatul USR Tudor Benga, unul dintre criticii din partid ai lui Dan Barna. „Așa cum și mâine, sau in una două săptămâni cel târziu, va fi executat și Emanuel Stoica, președintele filialei Diaspora, tot fiindcă nu face parte din tabăra potrivită. Așa cum au mai tot fost și vor mai tot fi executați oameni care au contribuit masiv la creșterea și dezvoltarea organizației de pe la începuturi”, a scris Benga, pe Facebook, acum o zi. Acesta a dat de înțeles că Barna și-a făcut un obicei din a-i înlătura pe cei care nu îi sunt fideli lui, chiar dacă aceștia sunt niște oameni competenți și și-au ajutat comunitățile din care provin.

Deputatul susține că, de altfel, fix același lucru s-a întâmplat cu Ana Ciceală, care a aflat că nu mai poate candida la Primăria Sectorului 3, deși și-a făcut campanie pentru asta și are o foarte mare notorietate, grație activității sale din ultimii ani. „Ana Ciceala nu a fost sacrificată pe altarul unei înțelegeri care nu s-ar fi realizat altfel. Ana Ciceala a fost executată scurt și brutal de leadershipul propriului ei partid fiindcă nu făcea parte din tabăra potrivit”, a mai scris Tudor Benga, pe Facebook.

Potrivit paginii usrplus.ro, Emanuel Stoica a fost olimpic internațional la matematică, este doctor în matematică la MIT și un om foarte implicat în activitățile sociale și civice.

USR Diaspora este a treia cea mai mare filială a Uniunii Salvați România. În iunie, Stoica a fost reales la conducerea organizației. „Considerăm că mesajul acestora la ultimele scrutine electorale a fost unul de încredere în competențele, valorile și viziunea USR PLUS, lucru care ne responsabilizează și ne motivează, totodată, să demonstrăm că suntem cu adevărat o alternativă la vechea clasă politică. În perioada următoare vom începe în acest sens procesul prin care, sub un singur steag, să propunem românilor din diaspora și din țară o garnitură de parlamentari capabili să dea o direcție modernă României”, declara acesta după reconfirmare, potrivit diaspora.usr.ro.

În decembrie anul trecut, peste 100 de membri USR au cerut conducerii formațiunii să revină asupra deciziei de a o exclude pe Olimpia Ardelean din partid, transmițând că nu tolerează execuțiile politice. De asemenea, aceștia au organizat un protest mut în fața sediului USR.

La acea vreme, deputatul USR Mihai Goţiu critica dur strategia de eliminare din partid a membrilor incomozi, în special din filialele locale: „Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire. Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid și să îl facă mai democratic. Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa. Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetățenilor României că nu toate partidele sunt la fel.

Vom reuși asta doar cu dezbateri democratice și consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii. Avem un întreg an de campanii și alegeri în fața noastră, în care nu va fi vorba despre noi, ci despre cum salvăm România din criza în care se află. USR trebuie să revină la construcție, nu să se îndrepte spre demolare. Avem o responsabilitate față de membri și față de România să dăm o alternativă credibilă pentru guvernarea la nivel local și național”.

Apelul lui Goţiu a rămas însă ecou, iar execuţiile din USR au continuat şi pe parcursul acestui an.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *