Skip to content
Sănătate

O nouă ipoteză a specialiştilor privind cauza apariţiei maladiei COVID-19

Facebook
" "

Schimbările climatice ar fi putut să joace un rol în transmiterea la om a coronavirusului care provoacă maladia COVID-19, oferind noi habitate populaţiilor de lilieci, prezumtiva specie aflată la originea acestui virus, potrivit unui studiu publicat vineri.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au modelat pe computer prezenţa populaţiilor de lilieci din mai multe specii, folosind date de temperatură şi pluviometrie pentru a stabili localizarea tipului de vegetaţie care constituie habitatele lor. Studiul a fost publicat în revista Science of the Total Environment.

" "

Potrivit acelor modelări computerizate, pe parcursul ultimilor 100 de ani, 40 de specii de lilieci au beneficiat de extinderea condiţiilor favorabile pentru prezenţa lor într-o zonă care acoperă sudul Chinei, Birmania şi Laos.

Fiecare specie de liliac este purtătoare, în medie, a 2,7 tipuri de coronavirus şi, astfel, aproximativ 100 de virusuri diferite ar circula în acea zonă, în care se presupune că ar fi apărut SARS-CoV-2. „Suntem departe de a spune că pandemia nu ar fi apărut fără schimbările climatice. Dar mi se pare greu de spus că această creştere a numărului de lilieci şi al coronavirusurilor pe care ei îi poartă ar face această apariţie să fie mai puţin probabilă„, a declarat coordonatorul studiului, Robert Meyer.

Lanţul exact de transmitere al SARS-CoV-2 rămâne de stabilit, dar modificările climatice şi distrugerea ecosistemelor îi pun mai des în contact pe oameni cu animalele, a subliniat acelaşi cercetător. „Sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede, noi pătrundem mai adânc în habitatul lor şi, în acelaşi timp, schimbările climatice pot să împingă patogenii spre noi„, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Mai mulţi oameni de ştiinţă care nu au participat la acest studiu au subliniat faptul că apariţia pandemiei are cauze multiple. „Trecerea (de la animal la om, n.r.) este rezultatul unor mecanisme complexe. Schimbările climatice au avut cu siguranţă un rol, modificând localizarea speciilor. Dar este posibil ca înmulţirea populaţiei umane şi degradarea habitatelor prin agricultură să joace un rol mai important„, a comentat Kate Jones, profesoară de ecologie şi biodiversitate la University College din Londra.

Ei (autorii studiului, n.r.) arată că schimbările climatice au putut avea un impact asupra speciilor din Yunnan, dar această provincie se află la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de Wuhan„, oraşul în care epidemia de COVID-19 a apărut în China, a declarat Paul Valdes, profesor de geografia mediului la Universitatea Bristol.

1 comentariu la “O nouă ipoteză a specialiştilor privind cauza apariţiei maladiei COVID-19

 1. Sigur sigur .
  S-a întalnit sarpele și pangolinul și liliacul.
  Sarpele la pupat pe pangolin care l-a pupat pe liliac .
  Te doare capul nene.
  Un doctor în genetică spunea ca asa ceva se poate produce în 800 de ani.
  Nu-i mai simplu să spui că un laborator din Whuhan sponsorizat de BIll și anthony a scapat din ,, gresală!!! un virus .Asta spune și un studiu publicat mai ieri.
  Pe urmă toate s-au potrivit la fix.
  Măsti dezinfectanți. vaccinuri , conturi, controlul populație etc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *