Skip to content
Alba Știri locale

O nouă premieră la Ciugud, comuna celebră din Alba: primul sediu de primărie din mediul rural alimentat cu energie „verde“

Primăria comunei Ciugud din Alba, devenită celebră pentru proiectele de investiţii derulate din fonduri europene, va mai marca o premieră naţională. Va fi prima instituţie din mediul rural românesc care va fi alimentată exclusiv cu energie electrică obţinută din surse regenerabile, scrie Adevarul.

Administraţia locală din Ciugud a construit o parcare de 8 locuri, acoperită cu panouri fotovoltaice, care vor produce suficientă energie pentru a alimenta clădirea instituţiei. Instalaţia are şi două porturi pentru încărcarea maşinilor electrice.
Primăria Ciugud a obţinut o finanţare europeană în valoare de aproape 200.000 de lei, prin care va marca o premieră în România: prima administraţie publică locală cu sediul alimentat cu energie produsă din surse regenerabile.
În comună sunt deja două maşini electrice şi o alta care foloseşte tehnologie hibridă.
Parcarea este amenajată în apropierea sediului Primăriei
Potrivit inginerului Florin Fleşeriu, managerul ”Ecovolt”, firma din Alba Iulia care se ocupă de lucrări, instalaţia poate produce aproximativ 15-16 MWh pe an. Acesta a spus pentru alba24.ro că panourile utilizate în cazul investiţiei de la Ciugud sunt fabricate în Germania şi se bazează pe tehnologia glass-glass şi au două atuuri importante: rezistenţă mecanică deosebită şi designul. Panourile vor avea şi funcţia de acoperiş al parcării.
Sistemul de alimentare a maşinilor electrice
Sistemul instalat este automatizat, poate fi controlat prin internet şi are un modul de putere care controlează energia consumată. Panourile vor produce doar cât se consumă la un moment dat şi comută automat pe sistemul de alimentare din reţea, dacă, din diferite motive, nu poate să producă energie electrică.
”Proiectul a fost realizat de Primăria Ciugud printr-o finanţare europeană acordată de Grupul de Acţiune Locală «Ţara Secaşelor» şi presupune crearea unei parcări inteligente acoperită cu panouri fotovoltaice. Acestea vor produce energia electrică necesară pentru două staţii de încărcare pentru autovehicule electrice dar şi pentru a acoperi consumul de electricitate al sediului primăriei”, au precizat reprezentanţii administraţiei din Ciugud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *