O nouă scumpire a carburanților. La ce preț au ajuns benzina și motorina

benzinarie benzina motorina
Sursă foto: Unsplash

La doar o zi de la precedenta scumpire, Petrom, liderul pieței carburanților, a crescut din nou prețurile, și la benzina și la motorina vândută în stațiile proprii. Două scumpiri semnificative în doar două zile.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de economica.net în acest an, afișează pe data de 12 august 2023 un preț al benzinei standard de 7,11 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,30 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, prețul a crescut semnificativ, cu nouă bani pe litru, și la benzină și la motorină.  Precedenta scumpire a avut loc chiar ieri, și a fost una de aceeași amploare – nouă bani pe litru, și la bezină și la motorină.

Este a 11-a majorare de preț consecutivă din ultimele nici trei săptămâni de când prețurile au început să crească iarăși, după ce vreme de o lună de zile au stagnat. Cumulat, față de jumătatea lunii iulie, motorina este mai scumpă cu 63 de bani pe litru, iar benzina cu 42 de bani pe litru.

După creșterea de azi, observăm că se menține diferența de preț dintre motorina și benzină, situație tipică pentru piața noastră, unde consumul de motorină este încă mult mai mare decât cel de benzină, dar care se inversase la la sfârșitul primăverii, când benzina devenise mai scumpă decât motorina. Motorina este acum cu 19 bani pe litru mai scumpă decât benzina.

Majorările de preț vin în special ca urmare a creșterii cotațiilor la produsele petroliere în zona noastră, iar prețurile nu cresc doar la noi, ci în toată Europa. Cotațiile la carburanți au crescut mai rapid decât cele ale petrolului, pe fondul unui consum în creștere, al unor stocuri la niveluri reduse și al capacității de rafinare considerate la niveluri insuficiente atît în Europa cât și în SUA. Specific pentru zona noastră, prețurile sunt influențate de deteriorarea situației din Marea Neagră – războiul dintre Rusia și Ucraina, care pune presiune pe costuri, în special cele cu transportul și asigurarea.

Astfel, cotațiile Platt’s Med au crescut cu circa 220 de dolari pe tonă în doar o lună, pentru motorină, și cu 120 de dolari pe tonă pentru benzină, în același interval – ultimele date fiind de vineri, 11 august.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 86,8 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 83,2 dolari, niveluri în stagnare și doar cu puțin sub cele de la jumătatea săptămânii, când prețul depășișe nivelul de 87 de dolari, ajungând la maximumul anului.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: