Skip to content
Politică

O nouă ședință la Palatul Cotroceni. Ce vor discuta Klaus Iohannis, premierul Cîțu și ministrul Finanțelor

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

O nouă întâlnire va avea loc vineri, la Palatul Cotroceni, între președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Tema discuției este bugetul pe 2021, au declarat surse politice pentru PS News.

Amintim că premierul Florin Cîţu a avut săptămâna aceasta discuții cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) pe tema proiectului de buget pe anul 2021, potrivit unui comunicat al Executivului.

" "
" "

Bugetul de stat pe anul 2021 va fi construit pe o creștere economică de 4,3%, o inflație de 2,5% și un curs de 4,89 lei/euro, potrivit datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Instituția a publicat noul document care mentionează că pe aceste cifre se va construi bugetul.

Câștigul salarial mediu net pentru 2021 este prognozat la 3.323 lei/lună. PIB-ul nominal estimat se ridică la 1.116 miliarde lei. Dacă bugetul are prevăzut un deficit de 7%, cum au tot dat de înțeles atât ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, cât și premierul Florin Cîțu, atunci deficitul va fi de peste 78 miliarde lei.

Ce zicea prognoza anterioară

Comparând cu prognoza anterioară, de când a fost realizată cea de-a treia rectificare, CNSP a făcut revizuiri.

De exemplu, atunci prevedea o scădere economică de 4,2% pentru 2020. Acum a revizuit la -4,4%. Vom afla peste câteva luni care va fi valoarea reală când vin datele INS.

În ceea ce privește acest an (2021), dacă anul trecut (în cea mai recentă prognoză), vedea o creștere economică de 4,5%, acum vede de 4,3%. Deci a revizuit în jos.

Inflația pentru finalul anului 2021 nu a suferit modificări, a rămas tot 2,5%, dar în ceea ce privește cursul de schimb mediu, dacă anterior vedea 4,9 lei/euro, acum vede 4,89 lei/euro pentru 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *