Skip to content
Coronavirus

O nouă zi cu peste 7.000 de cazuri Covid. Institutul Matei Balș, luat cu asalt de pacienți: ”Sunt două categorii mari – cei foarte în vârstă și copiii sub un an”

Inquam Photos/Octav Ganea

Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” este luat cu asalt de pacienții COVID-19, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Cătălin Apostolescu, vineri, la B1 TV. „În momentul de față, Institutul Matei Balș este luat cu asalt de pacienții Covid de toate vârstele. Sunt două categorii mari de pacienți – pacienții foarte în vârstă cu multe comorbidități și copiii sub un an.

„Simptomatologia în momentul de față a devenit mai atipică, în sensul că poate fi confundată cu orice altă viroză de sezon. Vorbim de febră, vorbim de dureri în gât, tuse, răgușeală, dureri de mușchi și dureri de cap”, a continuat el.

Marea majoritate a formelor sunt ușoare, susține purtătorul de cuvânt de la Institutul Matei Balș.

„Din fericire, marea majoritate a formelor sunt forme ușoare, așa încât persoanele imunocompetente și fără boli sunt evaluate, primesc tratament și pleacă acasă. Așa cum spuneam mai devreme, avem două categorii de vârstă – vârstele extreme, care trebuie internate, mă refer la copiii sub un an, copii de o lună, de două luni, de trei luni, și bătrânii, care mai au și alte boli. Nu trebuie uitat că în această perioadă avem de-a face și cu un val de căldură foarte mare, iar pentru aceste două vârste să ai febră când afară sunt 36 sau 38, sau 39 de grade, pune probleme foarte mari de termoreglare”, a adăugat Cătălin Apostolescu.

Întrebat la ce ar trebui să fie atenți părinții, reprezentantul spitalului a explicat: „În primul rând, părinții acestor micuți trebuie să fie atenți să nu îi îmbolnăvească, pentru că un copil de o lună sau de șase luni nu se îmbolnăvește singur, asta înseamnă că părinții l-au infectat sau cei din anturajul lui, deci acesta este primul lucru de care trebuie să avem grijă”.

„Trebuie să ne aducem aminte că pandemia nu s-a terminat, prin urmare trebuie să continuăm să respectăm acele măsuri de prevenire a transmiterii bolii. Trebuie să purtăm mască în locurile publice și în încăperi, trebuie să evităm aglomerațiile nenecesare și trebuie să ne spălăm pe mâini”, a mai spus acesta.

O nouă zi cu peste 7.000 de infectări

Un număr de 7.390 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 261 mai multe faţă de ziua anterioară, a anunţat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Conform ministerului, 1.491 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti – 1.394 şi în judeţele Cluj – 591, Constanţa – 353, Prahova – 342, Timiş – 326 şi Iaşi – 251.

Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 1,58 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti – 5,68, urmată de judeţele Ilfov – 4,07, Cluj – 3,33, Constanţa – 3,33, Braşov – 3,21, Sibiu – 3,2, Timiş – 2,44, Prahova – 2,48.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.591 teste RT-PCR (2.756 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.835 la cerere) şi 19.794 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.273.277 teste RT-PCR şi 10.577.877 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.996.178 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 272 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *