Skip to content
Politică

O nouă zi, o nouă detonare. Sebastian Ghiță, detalii incredibile despre dosarul Voiculescu

gandul.info

Mai trece o zi, se mai detonează o nouă bombă. Evenimentul Zilei continuă marți seria episoadelor din interviul-fluviu acordat de către fostul deputat Sebastian Ghiță jurnalistului Ion Cristoiu.

De data aceasta, prietenul lui Victor Ponta a vorbit despre felul în care a fost calculat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu, despre implicarea ex-președintelui Traian Băsescu în aceasată speță, precum și despre propria situație, în care DNA i-a pus un sechestru cel puțin discutabil.

„Nu pot astăzi să vă spun cu certitudine că Florian Coldea și Codruța Kovesi servesc alte interese decât cele românești. Dar am sugerat de multe ori și m-am întrebat de multe ori. Astăzi nu știu dacă Traian Băsescu a comandat executarea lui Voiculescu și a Antenei 3 sau alții din ambasade, care ați văzut cât de deranjați sunt de presa independentă din România. Și de aceea Traian Băsescu spune: «Eu doar că nu m-am opus, pentru că Kovesi cu Coldea au venit și mi-au spus: gata, îl luăm cu fulgi cu tot, schimbăm judecătoarele». Și chiar întreba «Domnu’ Ghiță, și eu ce era să fac? Să spun: nu, domn’e, opriți-vă, nu e bine, dați presa peste cap». Mai era și o chestiune personală contra trustului. Mi-a spus că s-a și gândit că poate e toxică așa o putere mare mediatică în societate, îi deranja și pe cei din ambasade, și atunci Traian Băsescu spune că a mers cu valul și că nu s-a opus, chiar dacă ar fi trebuit să treacă peste orice chestiune personală. În calitate de președinte al României nu poți lăsa procuratura să ia jurnaliștii din sedii, să le închidă gura, să îi lase fără bani, să îi aresteze; că atunci nu mai ești președinte și aia nu mai e țară”, a detaliat Ghiță.

Întrebat cât la sută din anchetarea lui Voiculescu a fost ilegală, mogulul de la România TV a răspuns: „Ca proceduri, mi-e tare teamă că foarte mult. Nu știu dacă 70 sau dacă 90%. Dar și 1% dacă au schimbat un judecător, dacă au forțat un martor, dacă au falsificat o probă, dacă au umflat un prejudiciu ca să nu-l poată plăti Voiculescu… Le-au pus 60 de milioane prejudiciu ca Voiculescu să nu poată ieși din închisoare 10 ani”.

În continuare, Sebastian Ghiță a vorbit despre propriul sechestru primit de la Direcția Națională Anticorupție.

„Legea e forțată tare și spune: «întâi plătești prejudiciul și după aia ieși din închisoare». Și atunci oamenii ăștia nu mai au minte, nu mai au noimă și măsură. Vine expertul DNA și spune că terenul ăla făcea 60 de milioane. Am auzit o înregistrare de la DNA Ploiești în care procurorul Onea spunea: «Eh, am pus și eu așa, un 10% din toată suma». Mie nu mi-au pus sechestru nelimitat? (Sunt) singurul om din lume cu sechestru nelimitat. Și după aceea nu mi-au pus cauțiune 20 de milioane? Cu suma asta cred că sunt în top 3 din lume. (…)

Ei supraevaluează aceste prejudicii ca să țină oamenii în închisoare. Mie mi-au cerut cât noi, dacă vindeam tot orașul Ploiești, nu strângeam bani câte prejudicii au calculat ăștia la DNA. Acesta e unul din motive. Celălalt este ca să se dea mari la bilanțuri. L-ați auzit pe Portocală cum spunea „domne, o să-i luăm banii, o să-l ardem ca pe șoareci, o să îi cercetăm familia, o să-i blocăm conturile”. Și atunci înmulțesc cu oricât. Dacă ei găsesc o factură falsă sau mită sau ceva, ei nu mai spun „i-a dat Ion lui Vasile 10.000 de euro”. Ei zic „prin factura de 1 milion, deci sechestrăm un milion, că e spălare de bani”. Apoi vine Codruța și spune „eu am sechestrat un miliard”. A sechestrat pe naiba. Minte. Minte cum respiră. E momentul să folosim cuvinte serioase. Ce au făcut cu mine, falsificând probe, e o crimă. Mai mult nu puteau decât să mă împuște. E o crimă să falsifici probe unui om, ca să îl păcălești pe judecător și să îl arestezi pe acel om. E o crimă. Gândiți-vă cum s-au uitat Ministerul Justiției sârbe, procurorii și judecătorii (n.r. sârbi) când le-am dus dovezi că în țara mea s-au falsificat probe. Gândiți-vă cum și-au adus aminte de furia Aidei Popa, pe care au văzut-o etalânduse și agitându-se! A fost o videoconferință. Eu am participat la proceduri, și ea a fost într-unul din dosarele mele. Și a pledat foarte tare, în fața sârbilor, să mă țină arestat în baza acestor probe false. Și le-a explicat sârbilor cum tebuie să creăm un spațiu de siguranță și securitate în Europa, le-a mulțumit că mă fugăresc și sârbii pe aici. Și acum judecătorul sârb m-a chemat, s-a uitat peste aceste probe, și-a făcut cruce și m-a întrebat: «Doamna aceea agitată ce zice acum când vede că ți-a cerut arestarea pe baza unor probe false?», a afirmat afaceristul.

Citiți AICI despre executarea altui mogul media, Adrian Sârbu, precum și despre ambițiile Laurei Kovesi și ale celor de la DNA Ploiești.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *