Skip to content
Politică

O noută mutare controversată marca USR: îl propune șef la Garda Națională de Mediu pe omul de partid implicat în afaceri cu masa lemnoasă

Inquam Photos / Manases Sándor

O nouă mutare controversată marca USR. Partidul condus de Dan Barna l-a numit în funcţia de comisar general al Gărzii de Mediu pe Octavian Berceanu, despre presa a scris încă din noiembrie, când se pregătea să candideze pe listele partidului pentru alegerile parlamentare, că a fost acționar la unele societăți care se ocupau chiar cu tăierea lemnului.

Activistul de mediu deghizat

Potrivit informațiilor din CV-ul și din Declarația de interese ale acestuia, publicate de portalul gazetadestiri.ro, Octavian Berceanu a fost inspector Romsilva în perioada 1999-2003 și 2004-2007.  În același timp a fost asociat în două companii pe care tocmai din poziția de inspector Romsilva trebuia să le controleze, nu să le arate drumul cel mai bun pentru exploatări forestiere.

Berceanu a fost în 2004 acționar la PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL care au avut ca obiect de activitate tocmai tăierea lemnului. Conform Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva din 25.09.2003,art. 36, Octavian Berceanu se afla în incompatibilitate prin statutul de asociat în două SRL-uri, PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL, care aveau obiecte de activitate similare cu obiectului de activitate al regiei, fapt interzis prin regulament precum și prin dispozițiile și reglementările legale în domeniu.

Peste numai doi ani, în 2006, Berceanu (foto) era asociat la o firmă similară, societatea Zsoel Berus SRL din Brașov. Atunci când au apărut probleme pe piață și a crescut presiunea publică societatea a fost cesionată unui interpus și a fost schimbat numele pentru a i se pierde urma. În anul 2008, a pus bazele societății Ghecos Impex. Aceasta avea sediul în Periș și se ocupa prin intermediari de comerțul cu material lemnos. De această societate, Berceanu își amintește abia în anul 2017, când o trece în declarația de interese.

Sursa foto: Alianța USR PLUS

Cum se apără Octavian Berceanu

Întrebat de jurnaliști despre un posibil conflict de interese, Octavian Berceanu a oferit un răspuns halucinant, precizând că în perioada în care era asociat la firmele PRO GARDEN SRL și GARDEN’S LIFE NOVA SRL. se ocupa de grădinărit:

,,În perioada respectivă m-am ocupat de grădinărit. Nu am avut nicio activitate incompatibilă cu Romsilva, absolut niciuna. Romsilva nu are așa ceva în activitatea curentă și nu are niciun fel de atribuții în zona asta, în proiectare grădini. Pe de altă parte, ce făceam la Romsilva era pe partea asta, a tăierilor ilegale, indiferent unde am fost angajat. Și dacă aș fi avut probleme, m-ar fi mâncat de viu cei pe care i-am lăsat fără lemn prin tăieri ilegale. Ștergeau cu mine pe jos imediat atunci”, a declarat Octavian Berceanu.

Despre societatea Ghecos Impex, Octavian Berceanu a precizat că nu a avut niciodată vreun beneficiu de pe urma ei: “Eu nu am fost niciodată la sediul firmei, nu am avut treabă cu firma respectivă, nu am semnat nimic pe firma respectivă. Era o firmă depozit materiale de construcții, atâta tot”.

La începutul anului, într-0 scrisoare pe care a trimis-o USR, cerea să fie numit într-un post „pe măsura pregătirii sale”. Astfel, acesta își anunța disponibilitatea de a ocupa poziții de management în 9 instituții-cheie.

Redăm textul scrisorii:

„Bună ziua!

Mă numesc Octavian Alexandru Berceanu.

Ca urmare a negocierilor politice privind repartizarea diferitelor poziții managerial în instituțiile statului și a anunțului intern privind cerințele ocupării acestora prezint disponibilitatea de a prelua poziția de management pentru următoarele:

Secretar de Stat – Ministerul Mediului

Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva R.A.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului

Administrația Fondului de Mediu

Garda de Mediu

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile

Comunitare de Utilități Publice

Agenția Națională pentru Resurse Minerale

Inspectoratul de Stat în Construcții

Profesional am experientă managerială dobândită în instituțiile statului, în companii private, în administrația public și organizații non-guvernamentale.

Din 2016 sunt membru al USR sector 6 și implicit membru al Alianței USRPLUS. Sunt interest de spațiul economic la fel de mult ca de mediu. Chiar dacă vizibilitatea m-a consacrat ca un luptător pentru natură, pentru un aer curat și un spațiu vital cât mai sănătos, cea mai mare parte a timpului l-am dedicat managementului, administrației, sistemelor economice și angrenajelor care permit activitătile economice în echilibru cu natura și cu creșterea calității vieții. Drept pentru care am o relație stansă cu multe dintre ramurile economice, cea mai apropiată fiind cercetarea modului prin care deciziile politice pot să confere echilibrul macroeconomic și inovațiile să susțină e dezvoltare echitabilă atât din punct de vedere social cât și în relația cu ecosistemele.

În acest moment sunt implicat în dezvoltarea de softuri IT și AI, prin finanțare europeană care, prin punerea în operă a celor mai avansate teori economice și matematice, pot să sprijine deciziile manageriale și investiționale pe piața de capital și să ofere informații în avans privind direcția de dezvoltare a unor domenii economice și să confere minimizarea riscurilor aferente deciziilor.

În acest context, am reușit să înțeleg, pe parcursul a peste 12 ani de experientă practică și teoretică, care sunt deciziile politice, economice sau administrative care pot produce efecte pozitive la nivel social, de cultură organizatională sau de comportament asumat. Înclinația pentru mediu nu este una vocatională cum este cea pentru politici economice, este o nevoie asumată fată de care orice alte preocupări devin secundare. (…)”, spunea Berceanu, potrivit lumeapolitica.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *