Skip to content
Cultura

O parte din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) se redeschide. 80% rămâne închis, aşa cum este de 18 ani

facebook

De aproape două decenii cel mai mare muzeu al țării, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), e imposibil de vizitat în cea mai mare parte a sa.

În fața Muzeului sunt câțiva oameni care admiră bijuteria arhitecturală inaugurată în anul 1972. Ar vrea să intre, dar pe ușă e pus lacătul, scrie libertatea.ro.Se deschide abia miercuri dimineață”, le explică un domn care stă pe trepte și citește dintr-o carte îngălbenită.

Clădirea monument istoric, denumită în trecut Palatul Poştelor, va fi accesibilă de astăzi publicului doar parțial.

Din 2002, 80% din muzeu este închis, iar Ministerul Culturii și Guvernul nu fac nimic pentru redeschiderea istoriei României. Există spații închise, care au fost indisponibilizate prin încetarea lucrărilor de renovare. Ulterior a urmat o serie de demersuri pentru a renova întreaga clădire, iar începând cu anul 2016 a fost aprobată derularea unui concurs internațional de arhitectură.

Două dintre obiectivele majore ale muzeului sunt redeschiderea întregii expoziții permanente și reabilitarea clădirii, obiective care se vor realiza atunci când vor fi acordate fondurile necesare din partea instituțiilor implicate în acest demers”, a mai spus directorul Muzeului de Istorie.

Cel mai bogat patrimoniu din țară, cu milioane de piese de ceramică, numismatică, filatelie, manuscrise, tipărituri, artă plastică și decorativă, fototecă istorică, hărţi, obiecte de armament şi echipament, textile şi mobilier, stă închis în lăzi speciale, într-un loc ce pare uitat de vreme, abandonat.

De astăzi, muzeul își așteaptă vizitatorii, care vor avea la dispoziție două mari expoziţii. În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3.000 de piese, realizate din metale şi pietre preţioase. Coroana de Oțel a regilor României, coroana reginei Maria, brățările din aur ale dacilor, coiful de la Coțofenești, rhytonul de la Poroina Mare, Tezaurul de la Pietroasele sau Tetraevangheliarul de la Mănăstirea Horezu, “Gânditorul” și “Femeie șezând” sunt doar câteva dintre piesele care pot fi admirate aici.

În ultimii ani, Coroana de Oțel a regilor României a fost scoasă din muzeu doar la moartea Regelui Mihai I, în decembrie 2017 În expoziţia permanentă Lapidarium poată fi văzută copia la scară naturală a bazei Columnei lui Traian, dar și copii după scenele reprezentate pe acest monument, cât şi monumente epigrafice şi arhitectonice datând din epoca antică şi din Evul Mediu. Toate fiind plasate într-o expunere cronologică.

Programul de vizitare al Muzeului de pe Calea Victoriei va fi de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00. 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5 lei pentru elevi și studenți sunt tarifele de acces pentru vizitarea expozițiilor de la Muzeul Național de Istorie a României

Cinci reguli importante pentru vizitarea muzeului

Se permite accesul numai în condițiile purtării măștii și după verificarea temperaturii de către reprezentantul muzeului. Accesul se face în grupuri de maximum 3 persoane (cu excepția familiilor cu 2 sau mai mulți copii). Accesul grupurilor e permis la un interval de 5 minute. Atât la intrarea în muzeu, cât și în expoziții se vor utiliza dozatoarele cu dezinfectant. În intervalul orar 13.30 – 14.00 se va realiza igienizarea spațiului expozițional. În interiorul muzeului se va păstra distanța de 1,5 metri între vizitatori, iar vizita va fi limitată la un interval de timp de maximum două ore. În spațiul expozițional se pot afla concomitent 100 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual și progresiv, pe măsură ce alte persoane au părăsit muzeul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *