Lista măsurilor fiscale care intră în vigoare începând de astăzi

Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

De miercuri intră în vigoare o parte din noile măsuri fiscale care vizează reducerea deficitului bugetar.

Printre acestea se numără aplicarea impozitului pe venit pentru angajații din IT care depășesc un anumit salariu și limitarea cheltuielilor instituțiilor publice.

”Conform legii austerității bugetare, pentru care guvernul și-a asumat răspunderea în parlament, cei care lucrează în IT vor plăti impozit pe venit pentru sume ce depășesc 10.000 lei. În ceea ce îi privește pe angajații din construcții, agricultură și industria alimentară, aceștia vor plăti contribuția la sănătate. De asemenea, sunt limitate cheltuielile instituțiilor publice. Astfel, plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie la titlul bunuri și servicii trebuie să fie echivalentul a cel mult mediei plăților făcute în perioada ianuarie-septembrie.”, notează Radio România Actualități.

Noul set de măsuri fiscale va fi implementat treptat, cu aplicare în două etape diferite: începând cu data de 1 noiembrie și apoi la 1 ianuarie 2024.

Modificările cotei TVA vor intra în vigoare în anul următor, deoarece Codul Fiscal prevede un interval de șase luni de la data oficială a implementării acestora până la aplicarea lor efectivă.

Lista măsurilor fiscale care intră în vigoare de la 1 noiembrie. Pachetul de măsuri fiscale care introduce și majorează taxe, pe care Guvernul și-a asumat răspunderea, a fost publicat în Monitorul Oficial vineri seară, după ce joi a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. O parte din schimbări intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023, în timp ce altele începând de la 1 ianuarie 2024.

Mai multe taxe vor crește, altele noi vor fi introduse, iar anumite facilități fiscale vor fi eliminate, odată ce proiectul de lege privind măsurile fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea va intra în vigoare.

Iată principalele măsuri care intră în vigoare la 1 noiembrie:

Se elimină scutirea de impozit pe venit pentru IT-iști:

IT-iștii vor plăti, începând cu 1 ianuarie, impozit 10% pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut.

IT-iștii vor fi scutiți de la contribuția la Pilonul 2

IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2. Dacă își doresc să o facă în continuare, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres.

Citește mai mult AICI. 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: