La vreme de iarnă, din patru în patru ani, în România se împarte regatul. Se decide cine ia moștenirea și cine se uită de pe margine la masa bogaților.
Jocul electoral din acest final de an a tranșat dur și implacabil destinele partidelor din România: PSD se va așeza confortabil pe scaunul guvernării, în timp ce ALDE are rolul de a-i așeza șervetul la gât înainte să se înfrupte din bucate. Partidele rămase în afara guvernării au un singur gând: le vor ajunge proviziile electorale pentru a supraviețui până la alegerile viitoare?
Din seara zilei de 11 decembrie, jocul a devenit mult mai complex: guvernarea este doar o etapă bifată de PSD într-un parcurs mult mai amplu. Istoria ne-a învățat că socialiștii din România – fie ei sub denumirea de FSN sau PSD – nu se mulțumesc cu puțin: vor tot – guvernare locală, guvernare centrală, dar mai ales vor președintele. Așa că, iarna aceasta s-a împărțit prima mână în jocul de cărți pentru 2019.
În tot acest timp, Iohannis pare a parcurge destinul lui Lear: zestrea sa electorală, atât de consistentă la nivelul anului 2014, atunci când a câștigat alegerile prezidențiale, începe să se piardă. În vara acestui an, Iohannis și-a împărțit averea între cele două fete preaiubite: PNL și USR. Ambele și-au declarat iubirea și s-au revendicat ca fiind continuatoarele parcursului politic deschis de către președinte. Însă fetele au fost lovite de blazare, de indiferență și de incapacitatea de a lupta pentru a păstra moștenirea tatălui. Iar regele rămâne din ce în ce mai singur, mai gol și mai lipsit de apărare într-o perioadă în care jocurile par să se facă cu repeziciune, scena politică schimbându-se dramatic atât în intern, cât și extern. Niciuna dintre “fete” nu pare a fi înțeles amploarea misiunii și nici nu pare a avea anvergura de a proteja moștenirea din 2014.
Iar în tot timpul acesta invazia franceză a început. Trupele pesediste au dărâmat deja primul gard de apărare și au cucerit guvernarea. Va mai dura un timp până când vor savura victoria și își vor așeza tunurile în noua poziție de tragere – vor ținti direct scaunul prezidențial. Mai devreme – fiind deja vehiculat scenariul unei suspendări vremelnice a președintelui sau mai târziu – când vor avea loc alegerile la termen.
Oricum, primele săgeți au fost trase: tot mai mulți se înscriu în corul celor care pun în cârca lui Klaus Iohannis înfrângerea cumplită a dreptei din această iarnă. Adevărat sau nu, avem o certitudine: PSD nu va ezita să folosească această marotă politică pentru a împuțina procentele favorabile de care se bucură încă Președintele.
Acești trei ani care au rămas din mandatul actualului Președinte sunt cei hotărâtori pentru direcția pe care o va apuca România. Dacă Iohannis are ceva de spus – acum e timpul să o facă, căci reconstrucția dreptei nu poate fi făcută decât în jurul său.
Întrebarea este dacă Iohannis, acest Lear al politicii românești, mai are curteni credincioși care să îl însoțească pe timp de furtuni și să îl păzească de fulgere. Pentru că altfel, povestea își va schimba finalul pregătit în 2014, terminându-se mai devreme și cu final dramatic pentru actorii din această piesă numită România.