Skip to content
Sport

O ploaie de meteoriti va avea loc in acest weekend

O ploaie de meteoriti, supranumita „Geminide”, va avea loc in acest weekend, parte a unui fenomen astronomic considerat „misterios” de oamenii de stiinta. Stelele cazatoare care vor putea fi vazute in noaptea de 13 spre 14 decembrie provin dintr-un asteroid, afirma businessinsider.com.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, in noaptea de 13-14 decembrie, Pamantul va trece printr-o zona in care se afla cantitati mari de praf lasate de asteroidul 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera particulele de praf se vor aprinde in gazul atmosferic, lasand dare luminoase pe cer – stelele cazatoare.

Majoritatea stelelor cazatoare din perioada 4-17 decembrie par sa provina din constelatia Gemini (Gemenii). Din acest motiv acesti meteori se numesc Geminide.O ploaie de meteoriti, supranumita „Geminide”, va avea loc in acest weekend, parte a unui fenomen astronomic considerat „misterios” de oamenii de stiinta.

Geminidele sunt preferatele mele, deoarece ele sfideaza orice explicatie„, a declarat intr-un comunicat de presa Bill Cooke, astronom la NASA.

Astronomii au identificat abia recent cauzele care stau la baza acestei ploi de meteoriti, in ciuda faptului ca au avut posibilitatea de a o observa si studia inca din 1862.

Abia in 1983 satelitul IRAS, lansat de NASA, a contribuit la depistarea sursei misterioase a Geminidelor – un corp ceresc mic, teluric, denumit 3200 Phaeton. Cele mai multe ploi de meteoriti se produc atunci cand particulele lasate in urma de o cometa cad pe Pamant si ard in armosfera terestra. Rezultatul acestui proces: aparitia „stelelor cazatoare”.
O ploaie de meteoriti se produce atunci cand un numar mare de stele cazatoare pot fi vazute intr-un interval de timp foarte mic. In acest an, ploaia de meteoriti Geminide va cuprinde intre 60 si 80 de stele cazatoare pe ora.

Dar, spre deosebire de ploile de meteoriti obisnuite, 3200 Phantom nu este o cometa, ci un asteroid. Dintre cele 12 ploi de meteoriti din 2014, aceasta va fi singura care va proveni dintr-un asteroid, potrivit American Meteor Society.

Cele trei diferente importante dintre asteroizi si comete sunt urmatoarele:

Asteroizii sunt localizati intr-o centura de asteroizi, intre planetele Marte si Jupiter. Cele mai multe dintre comete provin dintr-un spatiu mult mai indepartat de Terra, aflat dincolo de orbita planetei pitice Pluto.

Asteroizii sunt alcatuiti din metale si roci. Cometele sunt formate din gheata, praf, roci si compusi organici.

Atunci cand asteroizii se apropie de Soare, ei isi pastreaza cea mai mare parte a materialului din care sunt alcatuiti, in timp ce gheata din comete incepe sa se topeasca si sa se vaporizeze, lasand in urma o coada de praf din care se formeaza ploile de meteoriti – asa cum se intampla in cazul Orionidelor, meteoriti ce provin din coada celebrei comete Halley.

In ciuda faptului ca asteroizii isi pastreaza cea mai mare parte a materialului component, Geminidele reprezinta una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriti din acest an, deoarece foarte multe resturi meteorice cad pe Terra, a precizat Bill Cooke.

„Din toata cantitatea de resturi meteorice prin care Terra trece in fiecare an, Geminidele sunt de departe cele mai masive. Daca se aduna cantitatea de praf din fluxul Geminidelor, ea depaseste toate celelalte fluxuri de praf meteoric de pana la 500 de ori„, a precizat savantul american, informează stirileprotv.ro.

Motivul aflat in spatele acestui fenomen a ramas un mister.

In 2009, doi cercetatori specializati in planetologie, de la Universitatea California din Los Angeles, au incercat sa il desluseasca, dar in cele din urma au gasit mai multe intrebari decat raspunsuri.

Atunci cand asteroidul 3200 Phaeton s-a aflat foarte aproape de Soare, la jumatatea distantei dintre astru si planeta Mercur, cei doi oameni de stiinta au remarcat ca asteroidul a stralucit, temporar, de doua ori mai puternic decat o facea de obicei. Savantii au considerat ca asteroidul ejecta in acel moment o cantitate mare de praf.

Un nor mare de praf ar fi intunecat lumina Soarelui, facand astfel ca obiectul in sine sa para mai stralucitor. Praful ar fi aparut in urma desprinderii rocilor din corpul asteroidului, o consecinta a caldurii intense emise de Soare, aflat la o distanta atat de mica. Cei doi savanti au acordat acestui fenomen denumirea de „cometa telurica”.

Exista insa o mare problema cu aceasta teorie a „cometelor telurice”. Cantitatea de praf adaugata fluxului de resturi meteorice era insignifianta – circa 0,01% din masa totala a fluxului de deseuri meteorice, fiind insuficienta pentru a explica acea stralucire spectaculoasa a meteoritului in fiecare an.

Pur si simplu nu stim„, a adaugat profesorul Cooke. „Fiecare lucru nou pe care il aflam despre Geminide pare sa adanceasca si mai mult misterul”, a concluzionat savantul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *